Site icon marta-gotuje.pl

Key lime pie

Jak wiecie nie przepadam za cytrynowymi wypiekami ; ) W przeciwieństwie do mojej siostry, która zażyczyła sobie tą tartę jako tort urodzinowy ; ) Nie mogłam odmówić zwłaszcza, że z klasycznym tortem miałabym zapewne więcej pracy ; ) Muszę przyznać, że smak jest zdecydowanie orzeźwiający i tarta idealnie nadaje się na lato i ciepłe dni. Ale… na pewno nie należy do moich ulubionych wypieków, więc zapewne pokuszę się o powtórkę dopiero na specjalne życzenie. Wszystkim miłośnikom cytrusów polecam ; ) Przepis znaleziony na blogu Dorotuś.


Składniki na spód:

Ciasteczka pokruszyć w blenderze lub ręcznie i wymieszać z roztopionym masłem. Formę do tarty wysmarować masłem i przełożyć ciasteczkowy spód. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 160  C przez 15 minut. Jeżeli spód zacznie nam lekko rosnąć, po wyjęciu możemy go ponownie docisnąć do brzegów formy.

Składniki na nadzienie:

Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko skondensowane, otartą skórkę i sok z limonki. Zmiksować.

Wylać na przestudzony, kruchy spód. Piec ok. 20 min. w temperaturze 170 C.  Tarta powinna być ścięta na całej powierzchni, ale może się lekko trząść. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, a następnie wsadzić do lodówki na całą noc.

Tartę można udekorować bitą śmietaną.

Smacznego : )

Exit mobile version