Znacie ten moment, kiedy Wasze dzieci nachodzi nagła ochota na coś pysznego i wiecie, że nie są w stanie wytrzymać dłużej niż 15-20 minut? : ) Odpowiedzią na tą sytuację są przepyszne ciasteczka z masłem orzechowym. Błyskawiczne do przygotowania, choć nie ukrywam, że znikają jeszcze szybciej! ; ) Ciasteczka wychodzą idealnie kruche, z delikatnym posmakiem masła orzechowego, jeśli chcecie, aby były bardziej „mięsiste” w środku proponuję zrobić trochę większe kuleczki podczas formowania. Polecam!!!
Składniki (ok. 18 sztuk):
- 100 g miękkiego masła
- 135 g masła orzechowego (100%)
- 125 g cukru trzcinowego
- 1 jajko (wielkość L)
- 175 g mąki pszennej
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- opcjonalnie 40-50 g groszków z gorzkiej czekolady
Miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy dokładnie utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać jajko i ponownie zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli i zmiksować na niskich obrotach. Dodać czekoladowe groszki, delikatnie wymieszać (można dekorować ciastka groszkami bezpośrednio na wierzchu). Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczyć dłonią i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Film z przygotowania: