Site icon marta-gotuje.pl

Mąka jaglana

Pytanie jak zrobić mąkę jaglaną często pojawia się w Waszych pytaniach. Pierwszym co przychodzi do głowy to oczywiście zmielić kaszę jaglaną w drobny pył ; ) Sama również podjęłam taką próbę i jest to słuszny kierunek, ale tak jak w przypadku gotowania kaszy warto najpierw pozbyć się charakterystycznej goryczki ; ) Polecam wypróbować!!!



Składniki:

Kaszę jaglaną wysypać na sitko z drobnymi oczkami i dokładnie przelać wrzątkiem. Przemieszać i ponownie zalać wrzątkiem (ociekająca woda powinna być przeźroczysta). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 110 C (termoobieg) przez ok. 45 min. W tym czasie kilka razy przemieszać, aby kasza była równo wysuszona. Drzwiczki od piekarnika możemy zostawić delikatnie uchylone tak jak przy suszeniu bezy. Kiedy kasza przestygnie przełożyć ją do blendera i dokładanie zmiksować. Przesiać przez sito, pozostałości ponownie zmiksować blenderem.

Smacznego!



Exit mobile version