Site icon marta-gotuje.pl

Marchewki z kruchego ciasta

Do tych marchewek przymierzałam się już w zeszłym roku, ale ostatecznie nie zdążyłam ich przygotować na Wielkanocne śniadanie ; ) Przyrządza się je błyskawicznie z kruchego lub francuskiego ciasta (inspiracja). Zamierzam w nich podać klasyczną sałatkę jarzynową, ale nadzienie zależy tylko od Waszych upodobań ; ) Gorąco polecam są pyszne!!!

 


 

 

Składniki na ciasto (około 20 marchewek):

  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 1 jajko + 1 żółtko

Dodatkowo:

  • białko + pomarańczowy barwnik do smarowania lub żółtko + 1 łyżka mleka
  • szczypiorek do dekoracji

Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm i tniemy na paski o szerokości 2 cm. Paski zwijamy formując rulonik, wystarczy złożyć pasek na pół i delikatnie nadać owalny kształt, aby ciasto nie rozciągnęło się za mocno.

Paski nawijamy na foremki do pieczenia rożków, wysmarowane masłem (jeśli nie mamy gotowych foremek możemy uformować rożki z brystolu i owinąć je folią aluminiową). Zaczynamy od czubka, delikatnie spłaszczając tam ciasto. Nie nawijamy na zakładkę, jedynie pilnujemy, aby zwoje rulonika bardzo dokładnie do siebie przywierały. Koniec rulonika dobrze zlepiamy z poprzednim. Tak przygotowane marchewki smarujemy białkiem roztrzepanym z barwnikiem lub żółtkiem, wymieszanym z mlekiem. Ustawiamy je pionowo na blasze, tak aby podczas pieczenia się nie spłaszczyły.

Wkładamy do rozgrzanego do 190 C (termoobieg) piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy z foremek, które powinny odchodzić bez problemu ; )

Smacznego : )





 

Follow my blog with Bloglovin
Exit mobile version