Marchewki z kruchego ciasta

Do tych marchewek przymierzałam się już w zeszłym roku, ale ostatecznie nie zdążyłam ich przygotować na Wielkanocne śniadanie ; ) Przyrządza się je błyskawicznie z kruchego lub francuskiego ciasta (inspiracja). Zamierzam w nich podać klasyczną sałatkę jarzynową, ale nadzienie zależy tylko od Waszych upodobań ; ) Gorąco polecam są pyszne!!!


Marchewki z kruchego ciasta
 

Składniki na ciasto (około 20 marchewek):

  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml śmietany 18 %
  • 1 jajko + 1 żółtko

Dodatkowo:

  • białko + pomarańczowy barwnik do smarowania lub żółtko + 1 łyżka mleka
  • szczypiorek do dekoracji

Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm i tniemy na paski o szerokości 2 cm. Paski zwijamy formując rulonik, wystarczy złożyć pasek na pół i delikatnie nadać owalny kształt, aby ciasto nie rozciągnęło się za mocno.

Paski nawijamy na foremki do pieczenia rożków, wysmarowane masłem (jeśli nie mamy gotowych foremek możemy uformować rożki z brystolu i owinąć je folią aluminiową). Zaczynamy od czubka, delikatnie spłaszczając tam ciasto. Nie nawijamy na zakładkę, jedynie pilnujemy, aby zwoje rulonika bardzo dokładnie do siebie przywierały. Koniec rulonika dobrze zlepiamy z poprzednim. Tak przygotowane marchewki smarujemy białkiem roztrzepanym z barwnikiem lub żółtkiem, wymieszanym z mlekiem. Ustawiamy je pionowo na blasze, tak aby podczas pieczenia się nie spłaszczyły.

Wkładamy do rozgrzanego do 190 C (termoobieg) piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy z foremek, które powinny odchodzić bez problemu ; )

Smacznego : )


Wielkanocne śniadanie

Wielkanocne marchewki z kruchego ciasta



Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 41

  1. 28 marca 2013 / 22:46

    Muszę napisać to dużymi literami: GENIALNE i piękne!
    A zdjęcia ładniejsze od pierwowzoru!

  2. 28 marca 2013 / 22:52

    Rewelacyjne ! Gdybym tylko miała możliwość ich upieczenia… Super!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2013 / 22:57

      Są nie tylko ładne, ale i pyszne 🙂

  3. Marta
    Autor
    28 marca 2013 / 22:57

    Dziękuję ! 🙂

  4. Marta
    Autor
    28 marca 2013 / 22:59

    Super, że się podobają 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2013 / 23:06

      Koniecznie, są pyszne 🙂

  5. 28 marca 2013 / 23:23

    Piękne, smakowicie wypieczone, mniam!

  6. Marta
    Autor
    28 marca 2013 / 23:27

    Polecam, szybkie w przygotowaniu 🙂

  7. Marta
    Autor
    29 marca 2013 / 0:07

    Dziękuję 🙂

  8. Marta
    Autor
    29 marca 2013 / 9:46

    🙂

  9. Marta
    Autor
    29 marca 2013 / 23:00

    Dziękuję 😀

  10. 31 marca 2013 / 14:28

    Fajny i oryginalny przepis, śliczne zdjęcia.

    • Marta
      Autor
      31 marca 2013 / 16:37

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  11. 3 kwietnia 2013 / 19:49

    super pomysł i jeszcze lepszy efekt 😉 brawo !!

  12. Marta
    Autor
    3 kwietnia 2013 / 20:06

    Dziękuję, fajnie, że się podobają 🙂

  13. 4 kwietnia 2013 / 15:40

    Pomysł rewelacyjny i tak dekoracyjnie pięknie wygląda ! 🙂

  14. Marta
    Autor
    4 kwietnia 2013 / 15:42

    Cieszyły się dużym powodzeniem na świątecznym stole 😀

  15. 8 kwietnia 2013 / 1:01

    Padłam, wykonanie pierwsza klasa! Śliczne 🙂

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2013 / 7:48

      Dziękuję!;)

  16. 18 września 2013 / 16:26

    Są śliczne i smakowicie wyglądają.Świetny pomysł!!!

    • Marta
      Autor
      18 września 2013 / 17:28

      Dziękuję i polecam 🙂

  17. Jaga
    13 marca 2016 / 19:32

    Moje dzieciaki je kochają i pochłaniają z całą zawartością 🙂 nawet sałatka jarzynowa znika w mig, a normalnie zero zainteresowania 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:14

      Tak, to bardzo dobry patent ;))

  18. ewa
    2 kwietnia 2017 / 14:55

    Witam. Chcialabym zrobic takie marcheweczki na Wielkanoc ,ale bede miala bardzo malo czsu(masa pracy) czy mozna zrobic pare dni wczesniej przed spozyciem te marchewki bez nadziewania zeby sobie zaczekaly bez szkody dla smaku? Jesli tak to ile wczesniej mozna zrobic?

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2017 / 0:18

      Doskonale rozumiem 😉 Myślę, że mogą spokojnie poczekać 3 dni.

  19. ewa
    4 kwietnia 2017 / 22:14

    Dziekuje za szybka odpowiedz i pozdrawiam.e

    • Marta
      Autor
      6 kwietnia 2017 / 11:45

      Bardzo proszę i również pozdrawiam 🙂

  20. Jess
    14 kwietnia 2017 / 19:34

    Są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:41

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  21. 26 sierpnia 2017 / 14:20

    Zrobiłam marchewki z Pani przepisu. Wyszły przepiękne. Zachęcam do obejrzenia rezultatów na moim blogu

    • Marta
      Autor
      28 sierpnia 2017 / 19:36

      Bardzo mi miło 🙂 Dziękuję 🙂

  22. Asia
    27 marca 2018 / 17:48

    Czy można barwnik dodać do ciasta?

    • Marta
      Autor
      27 marca 2018 / 19:16

      Tak, należy jedynie pamiętać, że kolor po upieczeniu może być odrobinę “bledszy” 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 29 =