Site icon marta-gotuje.pl

Marynata do mięsa – najlepsza

Dobra marynata potrafi sprawić, że każde mięso będzie bardzo soczyste i nabierze wyjątkowego, wyrazistego smaku i aromatu. Do jej przyrządzenia możemy wybrać nasze ulubione przyprawy i świeże zioła, przygotować wersję słodką, łagodną lub pikantną w zależności od tego na co mamy akurat ochotę. Dziś zdradzę Wam przepis na naszą ulubioną marynatę do mięsa z rodzinnego przepisu mojej Mamy : ) Przeważnie przyrządza ona w ten sposób pieczeń z karkówki lub łopatki, ale poniższa marynata jest na tyle uniwersalna, że  idealnie sprawdzi się również do schabu, polędwiczki, wołowiny, drobiu, a nawet ryb. Dodatek octu sprawia, że mięso jest delikatniejsze i bardziej kruche. Niezastąpiony w tym celu Ocet Kielecki wytwarzany tradycyjną metodą już od 85 lat, możecie teraz znaleźć w pięknej nowej etykiecie : ) Mięso przygotowane w marynacie to doskonały sposób na prosty, ale bardzo wyrazisty i nietuzinkowy obiad. Polecam i mam nadzieję, że również podzielicie się ze mną swoimi ulubionymi patentami na idealną marynatę : ) 


Składniki :

Ocet Kielecki wymieszać z olejem rzepakowym, sosem sojowym, wodą i miodem. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawić oregano, bazylią, majerankiem, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz świeżym rozmarynem. Całość dokładnie wymieszać. Wybrany rodzaj mięsa marynować od 1 godziny aż do całej nocy w lodówce. Najkrócej marynujemy drób oraz ryby, najdłużej wieprzowinę i wołowinę. Po tym czasie zamarynowane mięso można zgrillować lub podsmażyć na patelni, a następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i poddusić do miękkości lub podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku.

Smacznego!









* Wpis powstał przy współpracy z Ocet Kielecki

Exit mobile version