Site icon marta-gotuje.pl

Mazurek z białą czekoladą

To już ostatnia porcja wielkanocnych wypieków w tym roku ; ) Mazurki skradły moje serce i na pewno na stałe zagoszczą na naszym świątecznym stole. Tym razem zdecydowałam się na krem z mascarpone, białej czekolady, wiórków kokosowych i migdałów, całość przełamałam porzeczkowym dżemem. Wyszło pysznie, zachęcam do wypróbowania nie tylko z okazji Wielkanocy : )



Składniki na kruchy spód (tortownica – średnica 25 cm):

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko ( z jajka wielkości L)

Mąkę wsypać do miski, dodać zimne masło, posiekać razem nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinięte w folię spożywczą, przełożyć do lodówki na mniej więcej 2 godziny. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód oraz wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, aż do uzyskania jasnozłotego koloru.

Pozostałe składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • garść wiórków kokosowych i migdałów
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Białą czekoladę rozpuścić na parze, przestudzić. Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po 1 łyżce ostudzonej czekolady. Dodać wiórki kokosowe i migdały, wymieszać szpatułką. Na przestudzone kruche ciasto rozsmarować dżem, a następnie nałożyć krem z białą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Smacznego : )

Exit mobile version