Site icon marta-gotuje.pl

Mini serniczki z Oreo

Ostatnio mam słabość do babeczek i wszystkich mini wypieków, takich na jeden kęs ; ) Mam mniejsze wyrzuty sumienia po zjedzeniu takiej małej babeczki, niż kawałka prawdziwego sernika. Wcześniej przygotowywałam już czarno-biały sernik z oreo (tutaj), z którego byłam bardzo zadowolona. Tym razem zabrałam się za mini serniczki, które również są pyszne! Przepis oryginalnie pochodzi od Marthy Stewart, ale przeze mnie został wypatrzony u Dorotuś. Żałuję, że nie udało mi się zachować typowo biało-czarnego kontrastu, ale winą obarczam zbyt duże żółtko, które zabarwiło za bardzo masę serową ; )


Składniki na 15 serniczków:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Papilotki do muffinek wykładamy ciasteczkami Oreo. Ser mieszamy łyżką lub widelcem z pozostałymi składnikami, do uzyskania gładkiej masy. Możemy użyć miksera, pamiętając, aby nie miksować zbyt długo i nie napowietrzać masy serowej. Następnie do masy dodajemy pokruszone ciastka i mieszamy. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do przygotowanych wcześniej papilotek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 C przez ok. 30-40 minut. Masa serowa musi być całkowicie ścięta z wierzchu. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny.

Można podawać udekorowane bitą śmietaną i/lub pokruszonymi na wierzchu ciasteczkami.

Smacznego : )

 

 

Exit mobile version