Kontakt

blog kulinarny

Mini serniczki z Oreo

Ostatnio mam słabość do babeczek i wszystkich mini wypieków, takich na jeden kęs ; ) Mam mniejsze wyrzuty sumienia po zjedzeniu takiej małej babeczki, niż kawałka prawdziwego sernika. Wcześniej przygotowywałam już czarno-biały sernik z oreo (tutaj), z którego byłam bardzo zadowolona. Tym razem zabrałam się za mini serniczki, które również są pyszne! Przepis oryginalnie pochodzi od Marthy Stewart, ale przeze mnie został wypatrzony u Dorotuś. Żałuję, że nie udało mi się zachować typowo biało-czarnego kontrastu, ale winą obarczam zbyt duże żółtko, które zabarwiło za bardzo masę serową ; )


Mini serniczki z oreo

Składniki na 15 serniczków:

  • 15 ciasteczek Oreo na spód serniczków + 6 ciasteczek pokruszonych do ciasta
  • 500 g twarogu półtłustego, najlepiej zmielonego 3-krotnie
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Papilotki do muffinek wykładamy ciasteczkami Oreo. Ser mieszamy łyżką lub widelcem z pozostałymi składnikami, do uzyskania gładkiej masy. Możemy użyć miksera, pamiętając, aby nie miksować zbyt długo i nie napowietrzać masy serowej. Następnie do masy dodajemy pokruszone ciastka i mieszamy. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do przygotowanych wcześniej papilotek.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 C przez ok. 30-40 minut. Masa serowa musi być całkowicie ścięta z wierzchu. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny.

Można podawać udekorowane bitą śmietaną i/lub pokruszonymi na wierzchu ciasteczkami.

Smacznego : )

 

Mini serniczki czarno-białe

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 13 marca, 2012
Kategorie: Babeczki, Ciasta świąteczne, Serniki

7 komentarzy

  1. Ola

    Wyglądają pysznie!:)

  2. eMMa

    Niebo w gębie, genialne są!

  3. Wyglądają olśniewająco:) Nigdy nie jadłam ciasteczek oreo, czy one nie mają czasem nadzienia w środku? Rozumiem, że nadzienia nie używamy?

  4. Marta

    Ciasteczka oreo są pyszne, musisz spróbować 🙂 to są właśnie takie markizy z nadzieniem w środku, ale nadzienie również zużywamy! Na spód kładziemy ciasteczko w całości – razem z nadzieniem. Do ciasta dodajemy pokruszone ciastka również z nadzieniem, jedynie do ozdoby serniczków używamy tylko ciemnego ciasteczka 😉

  5. operonka

    aaaaaaaaa,wlasnie leze z grypa w lozku i jedyne co bym zjadla to cos z Twoich wypiekow..

  6. Współczuję grypy przy takiej pogodzie! życzę szybkiego powrotu do zdrowia, mini serniczki idealnie sprawdzą się na piknik 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top