Site icon marta-gotuje.pl

Muffiny ze śliwkami i kruszonką

Śliwki kojarzą mi się z początkiem jesieni i niestety obecnie pogoda również przypomina ten czas… ; ) Za to muffiny z dużą ilością kruszonki zawsze poprawiają humor : ) Polecam!!!



Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ):

Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki: jajko roztrzepać z kefirem i olejem. Przelać do suchych składników i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w mniejszą kostkę. Przełożyć do gotowej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffinki, posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut w zależności od wielkości foremek, najlepiej sprawdzić patyczkiem, ważne aby po wyjęciu patyczka ze środka muffinki nie był on oblepiony ciastem.

Składniki na kruszonkę:

Mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i palcami utrzeć kruszonkę.

Smacznego!






Inspiracja




Exit mobile version