Site icon marta-gotuje.pl

Mus jabłkowy do szarlotki

Zazwyczaj robię niewiele przetworów, ale w tym roku zdeycdowałam się na przygotowanie sporych zapasów prażonych jabłek i suszonych pomidorów. Mus jabłkowy będzie idealny nie tylko do szarlotek i jabłeczników, ale także do mojej ulubionej porannej owsianki i np. nadziewanych gofrów ; ) Polecam!



Składniki (4 słoiki po ok. 500 ml) :

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce lub posiekać blenderem, do uzyskania mniejszych kawałków. Przełożyć do garnka i gotować na dużym ogniu przez około 35 minut, często mieszając, aby nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i prażyć przez kolejne 15 minut do uzyskania musu.

Słoiki wypłukać wrzątkiem, dobrze wytrzeć i przełożyć do nich gotowy mus. Włożyć do nagrzanego do 130 C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i pasteryzować przez 30 minut. Następnie wyjąć gorące słoiki z piekranika i ustawić je do góry dnem (na nakrętkach) do ostygnięcia.

Smacznego : )




 



 




Follow my blog with Bloglovin
Exit mobile version