Boże narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim wiele pytań dotyczących świątecznych przepisów : ) Dostaję od Was dużo próśb o recepturę na idealne ciasto naleśnikowe, także w wersji wytrawnej, która sprawdzi się np. do krokietów. Od dawna nie rozgraniczam ciasta naleśnikowego na słodkie i wytrawne, przygotowuję je tak samo, a sposób podania weryfikuje ich końcowy charakter : ) Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nawet cienkie naleśniki pięknie się zwijają w dowolny kształt i nie przedziurawiają. Dzięki temu idealnie sprawdza się ono właśnie do krokietów. Dzięki zawartości niewielkiej ilości oleju w cieście, do smażenia nie potrzebujecie dodatkowego tłuszczu, co korzystnie wpływa na naszą linię : ) Kluczową rolę przy smażeniu naleśników ma wybór dobrej patelni. Jest to nie lada wyzwanie przy ilości dostępnych na rynku naczyń do smażenia. Warto przy tym zakupie zaufać sprawdzonym markom, które do produkcji naczyń używają oryginalnych powłok z charakterystycznym niebieskim logo. To gwarancja zarówno dla naszego zdrowia, jak i portfela. Powłoki występujące pod marką Teflon™ są obojętne chemicznie, zatem bezpieczne dla naszego organizmu, a przy okazji wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu, dzięki temu patelnia będzie służyć nam dłużej. Mało kto wie, że na prawdziwej powłoce Teflon™ możemy smażyć bez użycia tłuszczu, lub użyć go tylko dla walorów smakowych. Powierzchnia sama w sobie zapobiega przywieraniu potraw i nie wpływa na smak dania. Zwróćcie uwagę, że nie każda powłoka “non-stick” to Teflon™, nawet jeśli jest czarna. Zaopatrzeni w dobry sprzęt i niezawodny przepis, bez problemu przygotujemy idealne naleśniki : )
Składniki 12 sztuk:
- 500 ml mleka
- 3 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, odstawić na kilka minut. Porcję ciasta (ok. 1 chochelki w zależności od wielkości patelni i ulubionej grubości naleśnika) wlać na rozgrzaną patelnię z powłoką Teflon™, bez dodatku tłuszczu. Kiedy naleśnik zacznie zmieniać kolor, a brzegi odchodzić od patelni, przewrócić go na drugą stronę i dosmażyć przez krótką chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Kupując patelnię z powłoką Teflon™ koniecznie szukajcie na opakowaniu znaku poniżej : )