Naleśniki – idealny przepis

Boże narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim wiele pytań dotyczących świątecznych przepisów : ) Dostaję od Was dużo próśb o recepturę na idealne ciasto naleśnikowe, także w wersji wytrawnej, która sprawdzi się np. do krokietów. Od dawna nie rozgraniczam ciasta naleśnikowego na słodkie i wytrawne, przygotowuję je tak samo, a sposób podania weryfikuje ich końcowy charakter : ) Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nawet cienkie naleśniki pięknie się zwijają w dowolny kształt i nie przedziurawiają. Dzięki temu idealnie sprawdza się ono właśnie do krokietów. Dzięki zawartości niewielkiej ilości oleju w cieście, do smażenia nie potrzebujecie dodatkowego tłuszczu, co korzystnie wpływa na naszą linię : ) Kluczową rolę przy smażeniu naleśników ma wybór dobrej patelni. Jest to nie lada wyzwanie przy ilości dostępnych na rynku naczyń do smażenia. Warto przy tym zakupie zaufać sprawdzonym markom, które do produkcji naczyń używają oryginalnych powłok  z charakterystycznym niebieskim logo. To gwarancja zarówno dla naszego zdrowia, jak i portfela. Powłoki występujące pod marką Teflon™  są obojętne chemicznie, zatem bezpieczne dla naszego organizmu, a przy okazji wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu, dzięki temu patelnia będzie służyć nam dłużej. Mało kto wie, że na prawdziwej powłoce Teflon™ możemy smażyć bez użycia tłuszczu, lub użyć go tylko dla walorów smakowych. Powierzchnia sama w sobie zapobiega przywieraniu potraw i nie wpływa na smak dania. Zwróćcie uwagę, że nie każda powłoka “non-stick” to Teflon™, nawet jeśli jest czarna. Zaopatrzeni w dobry sprzęt i niezawodny przepis, bez problemu przygotujemy idealne naleśniki : )

Składniki 12 sztuk:

  • 500 ml mleka
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, odstawić na kilka minut. Porcję ciasta (ok. 1 chochelki w zależności od wielkości patelni i ulubionej grubości naleśnika) wlać na rozgrzaną patelnię z powłoką Teflon™, bez dodatku tłuszczu. Kiedy naleśnik zacznie zmieniać kolor, a brzegi odchodzić od patelni, przewrócić go na drugą stronę i dosmażyć przez krótką chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Kupując patelnię z powłoką Teflon™ koniecznie szukajcie na opakowaniu znaku poniżej : ) 

Komentarzy: 39

  1. mania
    21 grudnia 2018 / 21:20

    Przepysznie wyglądają takie idealne i niespieczone 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 1:26

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Alicja
    21 grudnia 2018 / 22:00

    Będę próbować 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 1:26

      Super, daj znać jak posmakowały 🙂

  3. deathontwolegs
    21 grudnia 2018 / 22:29

    Nie, proszę pani, to nie jest idealny przepis na naleśniki. Ani nawet dobry. Mierny, w najlepszym przypadku. Zwykle powstrzymuję się od komentarzy na tego typu stronach, jednak przygotowanie crêpes z olejem zamiast masła, które pozwoliłoby im się skarmelizować, z dodatkiem jajek w ilości, która utwardzi je gdzieś do stopnia bieżnika opony zimowej, w dodatku z samym mlekiem (co gorsza pełnym), co i tak jest najlżejszym z powyższych grzechów, a następnie nazwanie tego przepisu idealnym to po prostu skandal. Życzę wesołych świąt i skosztowania, być może właśnie przy tej okazji, przynajmniej raz w życiu poprawnie przyrządzonego naleśnika.

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 1:27

      Dziękuję za Pana uwagi. To co mi smakuje Panu nie musi, rzecz gustu 😉
      Nie opublikowałam przepisu na idealne francuskie crepes, a na moje idealne naleśniki, które świetnie sprawdzą się m.in. do krokietów. Mam nadzieję, że Pan przetestuje i zmieni zdanie.
      W duchu Świąt życzę więcej życzliwości 🙂 Pozdrawiam!

  4. Ania
    22 grudnia 2018 / 0:09

    Perfekcyjne są 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 1:27

      Bardzo mi miło <3

  5. Renia
    22 grudnia 2018 / 11:02

    Pyszne !!! Pierwszy raz smażyłam bez tłuszczu i faktycznie działa, a naleśniki nadal są sprężyste 🙂 Zapisuje do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 13:07

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  6. Rudzik93
    22 grudnia 2018 / 11:46

    Dzięki Ci za ten przepis, akurat pod krokiety ale i z dżemem kilka weszło 😍 A ten osobnik co tam jątrzy, to niech się crepes od naleśników nauczy odróżniać. Nie trzeba być znawcą, nawet Paryża nie trzeba odwiedzać, żeby wiedzieć że Francuzi robią ciasto inaczej niż Polacy. Wesołych pysznych Świat życzę!

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 13:12

      Bardzo mi miło, super że przepis się przydał 🙂 Niestety nie da się wszystkich zadowolić, ale za to można podchodzić z dystansem do pewnych spraw i tego się trzymam 🙂 Życzę wszystkiego najlepszego w ten świąteczny czas, dużo odpoczynku i radości wśród najbliższych 🙂

  7. Natalia
    22 grudnia 2018 / 12:15

    Dziękuję na to czekałam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 13:12

      Bardzo się cieszę 🙂

  8. Ewka
    22 grudnia 2018 / 12:40

    Czy mogę zastąpić połowę zwykłej mąki orkiszową? I czy Ty trzymasz je pod talerzem że są takie jędrne ?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 13:13

      Tak, można wymieszać 🙂 Nie trzymam ich pod talerzem, po usmażeniu układam normalnie jeden na drugim 🙂

      • Ewka
        22 grudnia 2018 / 14:11

        Dzięki udały się super dałam proporcje pół na pół, ale następnym razem spróbuję całość z orkiszową 🙂

  9. Ala
    22 grudnia 2018 / 22:49

    Pyszne są ❤️

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2018 / 1:03

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Dorotka
    26 grudnia 2018 / 1:23

    Genialne wesołych świat dla pani dziękuję za przepisy.

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2018 / 14:17

      Bardzo dziękuję i również przesyłam najlepsze życzenia 🙂

  11. Ece11
    2 stycznia 2019 / 13:03

    Pycha zrobiłam na noworoczne śniadanko z białym serem i brzoskwinkami mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 stycznia 2019 / 15:16

      Super, fajne połączenie 🙂

  12. inga
    9 stycznia 2019 / 0:05

    Rewelacyjne można spokojnie smażyć bez tłuszczu bede zagladać cześciej 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:43

      Bardzo mi miło, zapraszam 🙂

  13. Ela
    23 stycznia 2019 / 18:57

    Przepyszne i na słodko i na słono super 🙂

    • Marta
      Autor
      24 stycznia 2019 / 0:13

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  14. Doris
    31 stycznia 2019 / 11:36

    Bardzo dziękuję za ten przepis, naleśniki są super, bardzo cienkie i super do wytrawnych zawijanych które najczęściej robię. Polecam szczerze farsz z kurczaka szpinaku i kukuruydzy, na to ser żółty starty rewelacja!

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:55

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Roza
    12 lutego 2019 / 10:13

    Naleśniki sa naprawdę idealne zrobiłam je z miksu mąk ale nie zmieniłam pozostałych składników a mimo to wyszły pyszne i konsystencja super bo cienkie a miałam zawsze z tym kłopot 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:25

      Cieszę się ogromnie 🙂

  16. Emilka
    18 marca 2019 / 13:08

    Tak tak i jeszcze raz tak przepis ekstra w końcu mam cienkie naleśniki 😛

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:29

      Super, cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  17. Majka
    13 grudnia 2019 / 21:16

    Tak, to idealne naleśniki. Przygotowane przez trzynastolatkę, od A do Z 🙂 Wyszły dokładnie tak jak powinny.

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2019 / 1:20

      Super, bardzo się cieszę i gratulacje dla samodzielnej córki 🙂

  18. 27 grudnia 2019 / 18:28

    Czy oliwa z oliwek się sprawdzi? 🙂

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:37

      Niestety nie nadaje się przy smażeniu w wysokich temp.

  19. Inga
    20 października 2020 / 13:45

    Kocham te naleśniki!!!

    • Marta
      Autor
      20 października 2020 / 23:27

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 − 15 =