Boże narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim wiele pytań dotyczących świątecznych przepisów : ) Dostaję od Was dużo próśb o recepturę na idealne ciasto naleśnikowe, także w wersji wytrawnej, która sprawdzi się np. do krokietów. Od dawna nie rozgraniczam ciasta naleśnikowego na słodkie i wytrawne, przygotowuję je tak samo, a sposób podania weryfikuje ich końcowy charakter : ) Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nawet cienkie naleśniki pięknie się zwijają w dowolny kształt i nie przedziurawiają. Dzięki temu idealnie sprawdza się ono właśnie do krokietów. Dzięki zawartości niewielkiej ilości oleju w cieście, do smażenia nie potrzebujecie dodatkowego tłuszczu, co korzystnie wpływa na naszą linię : ) Kluczową rolę przy smażeniu naleśników ma wybór dobrej patelni. Jest to nie lada wyzwanie przy ilości dostępnych na rynku naczyń do smażenia. Warto przy tym zakupie zaufać sprawdzonym markom, które do produkcji naczyń używają oryginalnych powłok z charakterystycznym niebieskim logo. To gwarancja zarówno dla naszego zdrowia, jak i portfela. Powłoki występujące pod marką Teflon™ są obojętne chemicznie, zatem bezpieczne dla naszego organizmu, a przy okazji wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu, dzięki temu patelnia będzie służyć nam dłużej. Mało kto wie, że na prawdziwej powłoce Teflon™ możemy smażyć bez użycia tłuszczu, lub użyć go tylko dla walorów smakowych. Powierzchnia sama w sobie zapobiega przywieraniu potraw i nie wpływa na smak dania. Zwróćcie uwagę, że nie każda powłoka “non-stick” to Teflon™, nawet jeśli jest czarna. Zaopatrzeni w dobry sprzęt i niezawodny przepis, bez problemu przygotujemy idealne naleśniki : )
Składniki 12 sztuk:
- 500 ml mleka
- 3 jajka (wielkość L)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, odstawić na kilka minut. Porcję ciasta (ok. 1 chochelki w zależności od wielkości patelni i ulubionej grubości naleśnika) wlać na rozgrzaną patelnię z powłoką Teflon™, bez dodatku tłuszczu. Kiedy naleśnik zacznie zmieniać kolor, a brzegi odchodzić od patelni, przewrócić go na drugą stronę i dosmażyć przez krótką chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Kupując patelnię z powłoką Teflon™ koniecznie szukajcie na opakowaniu znaku poniżej : )
Przepysznie wyglądają takie idealne i niespieczone 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Będę próbować 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowały 🙂
Nie, proszę pani, to nie jest idealny przepis na naleśniki. Ani nawet dobry. Mierny, w najlepszym przypadku. Zwykle powstrzymuję się od komentarzy na tego typu stronach, jednak przygotowanie crêpes z olejem zamiast masła, które pozwoliłoby im się skarmelizować, z dodatkiem jajek w ilości, która utwardzi je gdzieś do stopnia bieżnika opony zimowej, w dodatku z samym mlekiem (co gorsza pełnym), co i tak jest najlżejszym z powyższych grzechów, a następnie nazwanie tego przepisu idealnym to po prostu skandal. Życzę wesołych świąt i skosztowania, być może właśnie przy tej okazji, przynajmniej raz w życiu poprawnie przyrządzonego naleśnika.
Autor
Dziękuję za Pana uwagi. To co mi smakuje Panu nie musi, rzecz gustu 😉
Nie opublikowałam przepisu na idealne francuskie crepes, a na moje idealne naleśniki, które świetnie sprawdzą się m.in. do krokietów. Mam nadzieję, że Pan przetestuje i zmieni zdanie.
W duchu Świąt życzę więcej życzliwości 🙂 Pozdrawiam!
Perfekcyjne są 🙂
Autor
Bardzo mi miło <3
Pyszne !!! Pierwszy raz smażyłam bez tłuszczu i faktycznie działa, a naleśniki nadal są sprężyste 🙂 Zapisuje do ulubionych 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Dzięki Ci za ten przepis, akurat pod krokiety ale i z dżemem kilka weszło 😍 A ten osobnik co tam jątrzy, to niech się crepes od naleśników nauczy odróżniać. Nie trzeba być znawcą, nawet Paryża nie trzeba odwiedzać, żeby wiedzieć że Francuzi robią ciasto inaczej niż Polacy. Wesołych pysznych Świat życzę!
Autor
Bardzo mi miło, super że przepis się przydał 🙂 Niestety nie da się wszystkich zadowolić, ale za to można podchodzić z dystansem do pewnych spraw i tego się trzymam 🙂 Życzę wszystkiego najlepszego w ten świąteczny czas, dużo odpoczynku i radości wśród najbliższych 🙂
Dziękuję na to czekałam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Czy mogę zastąpić połowę zwykłej mąki orkiszową? I czy Ty trzymasz je pod talerzem że są takie jędrne ?
Autor
Tak, można wymieszać 🙂 Nie trzymam ich pod talerzem, po usmażeniu układam normalnie jeden na drugim 🙂
Dzięki udały się super dałam proporcje pół na pół, ale następnym razem spróbuję całość z orkiszową 🙂
Pyszne są ❤️
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Genialne wesołych świat dla pani dziękuję za przepisy.
Autor
Bardzo dziękuję i również przesyłam najlepsze życzenia 🙂
Pycha zrobiłam na noworoczne śniadanko z białym serem i brzoskwinkami mniam 🙂
Autor
Super, fajne połączenie 🙂
Rewelacyjne można spokojnie smażyć bez tłuszczu bede zagladać cześciej 🙂
Autor
Bardzo mi miło, zapraszam 🙂
Przepyszne i na słodko i na słono super 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis, naleśniki są super, bardzo cienkie i super do wytrawnych zawijanych które najczęściej robię. Polecam szczerze farsz z kurczaka szpinaku i kukuruydzy, na to ser żółty starty rewelacja!
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
Naleśniki sa naprawdę idealne zrobiłam je z miksu mąk ale nie zmieniłam pozostałych składników a mimo to wyszły pyszne i konsystencja super bo cienkie a miałam zawsze z tym kłopot 🙂
Autor
Cieszę się ogromnie 🙂
Tak tak i jeszcze raz tak przepis ekstra w końcu mam cienkie naleśniki 😛
Autor
Super, cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Tak, to idealne naleśniki. Przygotowane przez trzynastolatkę, od A do Z 🙂 Wyszły dokładnie tak jak powinny.
Autor
Super, bardzo się cieszę i gratulacje dla samodzielnej córki 🙂
Czy oliwa z oliwek się sprawdzi? 🙂
Autor
Niestety nie nadaje się przy smażeniu w wysokich temp.
Kocham te naleśniki!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂