Kontakt

blog kulinarny

Naleśniki – idealny przepis

Boże narodzenie zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim wiele pytań dotyczących świątecznych przepisów : ) Dostaję od Was dużo próśb o recepturę na idealne ciasto naleśnikowe, także w wersji wytrawnej, która sprawdzi się np. do krokietów. Od dawna nie rozgraniczam ciasta naleśnikowego na słodkie i wytrawne, przygotowuję je tak samo, a sposób podania weryfikuje ich końcowy charakter : ) Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nawet cienkie naleśniki pięknie się zwijają w dowolny kształt i nie przedziurawiają. Dzięki temu idealnie sprawdza się ono właśnie do krokietów. Dzięki zawartości niewielkiej ilości oleju w cieście, do smażenia nie potrzebujecie dodatkowego tłuszczu, co korzystnie wpływa na naszą linię : ) Kluczową rolę przy smażeniu naleśników ma wybór dobrej patelni. Jest to nie lada wyzwanie przy ilości dostępnych na rynku naczyń do smażenia. Warto przy tym zakupie zaufać sprawdzonym markom, które do produkcji naczyń używają oryginalnych powłok  z charakterystycznym niebieskim logo. To gwarancja zarówno dla naszego zdrowia, jak i portfela. Powłoki występujące pod marką Teflon™  są obojętne chemicznie, zatem bezpieczne dla naszego organizmu, a przy okazji wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu, dzięki temu patelnia będzie służyć nam dłużej. Mało kto wie, że na prawdziwej powłoce Teflon™ możemy smażyć bez użycia tłuszczu, lub użyć go tylko dla walorów smakowych. Powierzchnia sama w sobie zapobiega przywieraniu potraw i nie wpływa na smak dania. Zwróćcie uwagę, że nie każda powłoka “non-stick” to Teflon™, nawet jeśli jest czarna. Zaopatrzeni w dobry sprzęt i niezawodny przepis, bez problemu przygotujemy idealne naleśniki : )


Składniki 12 sztuk:

  • 500 ml mleka
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, odstawić na kilka minut. Porcję ciasta (ok. 1 chochelki w zależności od wielkości patelni i ulubionej grubości naleśnika) wlać na rozgrzaną patelnię z powłoką Teflon™, bez dodatku tłuszczu. Kiedy naleśnik zacznie zmieniać kolor, a brzegi odchodzić od patelni, przewrócić go na drugą stronę i dosmażyć przez krótką chwilę. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Kupując patelnię z powłoką Teflon™ koniecznie szukajcie na opakowaniu znaku poniżej : ) 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 grudnia, 2018
Kategorie: Dania obiadowe, Konkursy, akcje, eventy, Naleśniki, Pozostałe

33 komentarzy

  1. mania

    Przepysznie wyglądają takie idealne i niespieczone 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Alicja

    Będę próbować 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowały 🙂

  3. deathontwolegs

    Nie, proszę pani, to nie jest idealny przepis na naleśniki. Ani nawet dobry. Mierny, w najlepszym przypadku. Zwykle powstrzymuję się od komentarzy na tego typu stronach, jednak przygotowanie crêpes z olejem zamiast masła, które pozwoliłoby im się skarmelizować, z dodatkiem jajek w ilości, która utwardzi je gdzieś do stopnia bieżnika opony zimowej, w dodatku z samym mlekiem (co gorsza pełnym), co i tak jest najlżejszym z powyższych grzechów, a następnie nazwanie tego przepisu idealnym to po prostu skandal. Życzę wesołych świąt i skosztowania, być może właśnie przy tej okazji, przynajmniej raz w życiu poprawnie przyrządzonego naleśnika.

    1. Marta

      Dziękuję za Pana uwagi. To co mi smakuje Panu nie musi, rzecz gustu 😉
      Nie opublikowałam przepisu na idealne francuskie crepes, a na moje idealne naleśniki, które świetnie sprawdzą się m.in. do krokietów. Mam nadzieję, że Pan przetestuje i zmieni zdanie.
      W duchu Świąt życzę więcej życzliwości 🙂 Pozdrawiam!

  4. Ania

    Perfekcyjne są 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło <3

  5. Renia

    Pyszne !!! Pierwszy raz smażyłam bez tłuszczu i faktycznie działa, a naleśniki nadal są sprężyste 🙂 Zapisuje do ulubionych 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  6. Rudzik93

    Dzięki Ci za ten przepis, akurat pod krokiety ale i z dżemem kilka weszło 😍 A ten osobnik co tam jątrzy, to niech się crepes od naleśników nauczy odróżniać. Nie trzeba być znawcą, nawet Paryża nie trzeba odwiedzać, żeby wiedzieć że Francuzi robią ciasto inaczej niż Polacy. Wesołych pysznych Świat życzę!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, super że przepis się przydał 🙂 Niestety nie da się wszystkich zadowolić, ale za to można podchodzić z dystansem do pewnych spraw i tego się trzymam 🙂 Życzę wszystkiego najlepszego w ten świąteczny czas, dużo odpoczynku i radości wśród najbliższych 🙂

  7. Natalia

    Dziękuję na to czekałam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  8. Ewka

    Czy mogę zastąpić połowę zwykłej mąki orkiszową? I czy Ty trzymasz je pod talerzem że są takie jędrne ?

    1. Marta

      Tak, można wymieszać 🙂 Nie trzymam ich pod talerzem, po usmażeniu układam normalnie jeden na drugim 🙂

      1. Ewka

        Dzięki udały się super dałam proporcje pół na pół, ale następnym razem spróbuję całość z orkiszową 🙂

  9. Ala

    Pyszne są ❤️

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Dorotka

    Genialne wesołych świat dla pani dziękuję za przepisy.

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i również przesyłam najlepsze życzenia 🙂

  11. Ece11

    Pycha zrobiłam na noworoczne śniadanko z białym serem i brzoskwinkami mniam 🙂

    1. Marta

      Super, fajne połączenie 🙂

  12. inga

    Rewelacyjne można spokojnie smażyć bez tłuszczu bede zagladać cześciej 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, zapraszam 🙂

  13. Ela

    Przepyszne i na słodko i na słono super 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  14. Doris

    Bardzo dziękuję za ten przepis, naleśniki są super, bardzo cienkie i super do wytrawnych zawijanych które najczęściej robię. Polecam szczerze farsz z kurczaka szpinaku i kukuruydzy, na to ser żółty starty rewelacja!

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Roza

    Naleśniki sa naprawdę idealne zrobiłam je z miksu mąk ale nie zmieniłam pozostałych składników a mimo to wyszły pyszne i konsystencja super bo cienkie a miałam zawsze z tym kłopot 🙂

    1. Marta

      Cieszę się ogromnie 🙂

  16. Emilka

    Tak tak i jeszcze raz tak przepis ekstra w końcu mam cienkie naleśniki 😛

    1. Marta

      Super, cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
5 + 25 =


Top