Kontakt

blog kulinarny

Piernik na piwie

Aromatyczny piernik na piwie to ulubieniec mojego Męża : ) Na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie miękkie i wilgotne wypieki. Długo zachowuje świeżość, co jest niezwykle ważne, szczególnie w tym świątecznym okresie : ) Polecam!!! 

 


Składniki (keksówka 25×13 cm):

  • 100 g płynnego miodu
  • 100 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 320 g mąki pszennej
  • opcjonalnie garść orzechów włoskich

Miód roztopić na małym ogniu z masłem i cukrem, przestudzić. Dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i szklankę piwa, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną i wymieszać do połączenia się składników. Można również dodać garść posiekanych orzechów włoskich. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka.

Składniki na czekoladową polewę:

  • 50 g masła
  • 25 g kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Masło roztopić dodać pozostałe składniki i wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej polewy. Gęstość polewy regulować przez dodatek mleka lub cukru pudru i kakao. Przygotowaną polewą polać upieczony piernik.

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 18 grudnia, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Sezonowo

22 komentarzy

  1. Aga

    Wspaniały piernik i zdjęcia cudowne 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Isia

    Pyszności 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  3. Nina

    Wyglada pysznie upieke 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  4. Marta Xenia

    Czy z mąki orkiszowej też wyjdzie?

    1. Marta

      Powinno się udać bez problemu 🙂

  5. Emilia

    Jeju jakie wspaniałe zdjęcia dosłownie święta w pigułce ! a u mnie nawet choinki jeszcze nie ma 🙁 Muszę nadrobić i drzewko i piernik 😀

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂 Święta tuż tuż, więc jest dobra okazja do rozpoczęcia przygotowań 🙂

  6. Malwina

    Pychotka, przez Ciebie z kuchni nie wychodze, wczoraj na wieczór jeszcze robiłam, ale nie odważyłam się już jeść po nocy. Dzisiaj przełożyłam dodatkowo powidłami, bo tak lubimy, choć on jest na tyle wilgotny, że chyba przedobrzyłam… Dodatek orzechów włoskich rewelacja!!!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Z orzechami też uwielbiam, ale część rodziny się z tym nie zgadza, więc różnie wychodzi 😉

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂

  7. ZUZA

    WSPANIAŁY 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  8. iwona

    Pyszny ten piernik mieszkam za granica i zrobilam dla znajomych ktorzy nie znaja takich wypiekow i byli zachwyceni.

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 − 2 =


Top