Kontakt

blog kulinarny

Świąteczny torcik

Świąteczny torcik na pewno zachwyci wszystkich Waszych gości zebranych przy bożonarodzeniowym stole. Aromatyczne, korzenne, czekoladowe ciasto z lekkim kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamane kwaskowym smakiem czarnej porzeczki. Całość zwieńczona wiórkami kokosowymi imitującymi zimową scenerię ze śniegiem i słodkimi, jadalnymi choinkami : ) Polecam!!!


świąteczny torcik


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 18 cm):

Mąkę przesiać z kakao, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, wymieszać. W oddzielnym naczyniu jajka wymieszać z cukrem kokosowym, mlekiem, olejem i ekstraktem naturalnym Wanilia Bourbon. Dodać suche składniki i zmiksować na niskich obrotach miksera. Stopniowo dolewać zaparzoną kawę, nie przerywając miksowania na niskich obrotach. Masa będzie dość rzadka. Rozdzielić ją pomiędzy dwie tortownice o średnicy 18 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 min. Patyczek wbity w torcik nie może być mokry, ale może być delikatnie oblepiony ciastem, ponieważ pozostanie ono wilgotne po upieczeniu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Jeśli ciasto urośnie z lekką górką, ściąć ją nożem, aby wyrównać powierzchnię.

Do przełożenia:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Mocno schłodzoną kremówkę zmiksować z zimnym mascarpone na gęsty krem. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, a następnie delikatnie wmieszać do kremu z mascarpone.

Przestudzony blat ciasta wyłożyć na paterze i posmarować go połową dżemu z czarnej porzeczki, a następnie połową kremu z białą czekoladą. Drugi blat posmarować pozostałym dżemem i dołożyć do pierwszego blatu tak, aby warstwa dżemu dotykała kremu (ciasto-dżem-krem-dżem-ciasto). Pozostałym kremem ozdobić wierzch i boki tortu.

Do dekoracji:

  • 100 g białej czekolady, zielony barwnik, posypka cukrowa, paluszki – 8 szt.
  • wiórki kokosowe ok. 50 g

Białą czekoladę rozpuścić wraz z barwnikiem w kąpieli wodnej, a następnie przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (lub foliowego woreczka z delikatnie uciętym narożnikiem). Paluszki ułożyć na papierze do pieczenia. Z rozpuszczonej czekolady uformować choinki, ozdobić cukrową posypką. Schłodzić w lodówce. Wierzch i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu wbić przygotowane choinki, całość schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Do przygotowania użyłam cukru kokosowego nierafinowanego Dr. Oetkera, który posiada niski indeks glikemiczny i nadał ciastu charakterystycznego karmelowo – kokosowego posmaku. Wraz z ekstraktem naturalnym Wanilia Bourbon Dr. Oetkera, stworzył on świetny duet i wzbogacił smak ciasta o wyjątkowy aromat.


cukier kokosowy dr oetker

Ciasto czekoladowe

Prosty tort krok po kroku
torcik świąteczny

torcik świąteczny przepis

torcik świąteczny inspiracje

Tort na Święta

Świąteczny tort

Czekoladowy tort na Święta

tort świąteczny

Tort na Boże Narodzenie

Tort z choinkami
*Wpis powstał przy współpracy z Dr. Oetker

 

 

 

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 16 grudnia, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Konkursy, akcje, eventy, Przekładane, Wyroby na różne okazje

22 komentarzy

  1. Aga

    Cudownie wygląda!!!

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Zuza

    Będę piec 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak posmakował 🙂

  3. Majka

    Pięęękny ❤

    1. Marta

      Dziękuję :)))

  4. Nora

    Wspaniały tort 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Martyna

    Wygląda przepysznie i bardzo bardzo mi się taki minimalizm podoba brawo za nieprzekombinowanie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję pięknie 🙂

  6. niunius77

    Idealny na święta, super 🙂

  7. Wiki

    Najlepsze ciasto czekoladowe jakie piekłam, bardzo wilgotne super doprawione, krem zrobiłam sama kremówka z mascarpone bo nie miałam czekolady ale następnym razem wypróbuje całość od ciebie ❤️

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂 kremówka z mascarpone to też udane połączenie, często korzystam 🙂 ale jak będzie okazja polecam wypróbować również z czekoladą 🙂

  8. Mania

    Rewelacja 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  9. Kolipe

    Pyszne, czekoladowe ciasto najlepsze jakie upiekłam super wilgotne ciężkie nie za słodkie w połaczeniu z kremem jeszcze smaczniejsze ale na pewno bede piec tylko do przełożenia z powidłami i polewą 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  10. Kasia

    Torcik jest pyszny nie zdecydowałam się na takie ozdoby bo krucho z talentem cukierniczym ale smak super 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂 P.S. Ozdobne choinki wcale nie są takie trudne do przygotowania, więc mam nadzieję, że kiedyś się skusisz 🙂

  11. Kisbel

    Najlepsze czekoladowe ciasto na świecie… nie robiłam już kremu dałam tylko powidła i polewę ale było pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 2 =


Top