Dobrze jest rozpocząć dzień od naleśników, zwłaszcza tych w pięknym zielonym kolorze : ) Naturalnym barwnikiem jest tu oczywiście szpinak i jest to idealny pomysł, aby „przemycić” go do śniadania lub obiadu w przypadku, gdy Wasze pociechy (i nie tylko) za nim nie przepadają : ) Naleśniki świetnie smakują w wersji wytrawnej np. z dodatkiem twarożku, szczypiorku i łososia. W takiej opcji możecie również zwinąć je w roladki, pokroić i podawać jako przekąskę na imprezie. Nie byłabym sobą gdybym nie zjadła ich w wersji na słodko w towarzystwie czekoladowego kremu i bananów (po uformowaniu w trójkąty podsmażyłam dodatkowo na patelni – pycha : ) ) Dzieciom smakują nawet bez dodatków! Polecam!!!
- 250 ml wody
- 2 jajka wielkość L
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 80 g świeżego szpinaku
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem na jednolitą masę. Smażyć z obu stron bez dodatku tłuszczu na dobrze rozgrzanej teflonowej patelni.
Smacznego!