Site icon marta-gotuje.pl

Nalewka truskawkowa

Przepis na truskawkową nalewkę pochodzi od mojego szwagra, który opanował sztukę przyrządzania tego napitku do perfekcji ; ) Nalewka jest bardzo aromatyczna i według mnie umiarkowanie słodka. Prosta w przygotowaniu, więc zachęcam do wypróbowania ; ) 


Składniki (na około 1,5 litra nalewki):
  • 1 kg truskawek (dojrzałych)
  • 1/2 kg cukru
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1 szklanka wódki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i przełożyć do dużego słoja. Zalać wódką wymieszaną ze spirytusem i odstawić na całą dobę (w pokojowej temp.). Następnego dnia zlać sok i bardzo dokładnie odcisnąć owoce na bibule lub kuchennym sitku. Wodę zagotować wraz z cukrem i do tak przygotowanego, gorącego syropu bardzo, bardzo wolno wlać naszą nalewkę. Dla zachowania koloru dodać kwasek cytrynowy. Bardzo dobrze wymieszać, schłodzić i przelać do butelek. Dokładnie zamknąć/zakorkować. Odstawić na co najmniej miesiąc w ciemne miejsce.

Smacznego : )


 

 


 
Exit mobile version