Site icon marta-gotuje.pl

Oponki serowe

Karnawał dobiega końca, mamy więc idealną okazję do przygotowania oponek serowych : ) Proste do przygotowania, bez dodatku drożdży dlatego nie musimy czekać na ich wyrastanie jak w przypadku tradycyjnych pączków. Najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe, u nas znikają praktycznie od razu po usmażeniu. Polecam!!!

Składniki:

Dodatkowo:

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego koła wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Resztki ponownie zagnieść i etap powtórzyć do wykończenia ciasta (można również usmażyć małe pączusie). Oponki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju (175C) z obu stron na złoty kolor. Gotowe osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Smacznego!

Exit mobile version