Owsiane ciasteczka digestive – pyszne, chrupiące i proste do przygotowania. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w podróży lub słodki dodatek do dziecięcej śniadaniówki. Dodatek soli na czekoladowej polewie można pominąć, choć świetnie podkręca smak ciasteczek. Polecam!!!
Przepis na ciasteczka owsiane digestive
Składniki (2 blaszki):
- 1,3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,3 szklanki cukru trzcinowego
- 0,3 łyżeczki soli
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki mleka
Płatki owsiane rozdrobnić lekko blenderem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Utrzeć mikserem na małej prędkości. Dodawać po łyżce mleka, do czasu aż masa się zwilży i będzie formować w zbitą kruszonkę. Ciasto uformować w kulę, włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Piec w 175° C przez ok. 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.
Jak zrobić owsiane ciasteczka digestive
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie sól do posypania
Czekoladę roztopić, udekorować ostudzone ciasteczka. Opcjonalnie posypać delikatnie solą.
Smacznego!
Przepis z książki „Opowiadania drewnianego stołu” M. Walecka
Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na ciasteczka .