Site icon marta-gotuje.pl

Owsiane ciasteczka digestive

Owsiane ciasteczka digestive – pyszne, chrupiące i proste do przygotowania. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w podróży lub słodki dodatek do dziecięcej śniadaniówki. Dodatek soli na czekoladowej polewie można pominąć, choć świetnie podkręca smak ciasteczek. Polecam!!!

Ciasteczka owsiane digestive

Przepis na ciasteczka owsiane digestive

Składniki (2 blaszki):

Płatki owsiane rozdrobnić lekko blenderem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Utrzeć mikserem na małej prędkości. Dodawać po łyżce mleka, do czasu aż masa się zwilży i będzie formować w zbitą kruszonkę. Ciasto uformować w kulę, włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Piec w 175° C przez ok. 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

Jak zrobić owsiane ciasteczka digestive

Polewa:

Czekoladę roztopić, udekorować ostudzone ciasteczka. Opcjonalnie posypać delikatnie solą.

Smacznego!

Ciasteczka owsiane przepis
Owsiane ciasteczka digestive
Przepis na owsiane ciasteczka

Przepis z książki „Opowiadania drewnianego stołu” M. Walecka

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTubeFacebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na ciasteczka .

Exit mobile version