Owsiane ciasteczka digestive

Owsiane ciasteczka digestive – pyszne, chrupiące i proste do przygotowania. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w podróży lub słodki dodatek do dziecięcej śniadaniówki. Dodatek soli na czekoladowej polewie można pominąć, choć świetnie podkręca smak ciasteczek. Polecam!!!

Ciasteczka owsiane digestive

Przepis na ciasteczka owsiane digestive

Składniki (2 blaszki):

  • 1,3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,3 szklanki cukru trzcinowego
  • 0,3 łyżeczki soli
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki mleka

Płatki owsiane rozdrobnić lekko blenderem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Utrzeć mikserem na małej prędkości. Dodawać po łyżce mleka, do czasu aż masa się zwilży i będzie formować w zbitą kruszonkę. Ciasto uformować w kulę, włożyć między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć ciasteczka, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 10 minut. Piec w 175° C przez ok. 15 minut, na złoty kolor. Wystudzić.

Jak zrobić owsiane ciasteczka digestive

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie sól do posypania

Czekoladę roztopić, udekorować ostudzone ciasteczka. Opcjonalnie posypać delikatnie solą.

Smacznego!

Ciasteczka owsiane przepis
Owsiane ciasteczka digestive
Przepis na owsiane ciasteczka

Przepis z książki „Opowiadania drewnianego stołu” M. Walecka

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTubeFacebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na ciasteczka .

Komentarzy: 12

  1. Aga
    22 stycznia 2025 / 16:04

    Wyglądają pysznie ❤️

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2025 / 15:01

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Klaudia
    22 stycznia 2025 / 20:45

    Porywam jedno do kawki 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2025 / 15:01

      Super, smacznego 🙂

  3. Magda
    25 stycznia 2025 / 19:27

    Pyszne i szybko się robi, zapisuje do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2025 / 15:02

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂

  4. Majka
    31 stycznia 2025 / 21:01

    Genialne ciasteczka ❤️ Nie sposób się im oprzeć. Posypałam solą Maldon. Idealne do śniadaniówki 😊

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2025 / 11:52

      Bardzo się cieszę, że smakują <3 Wiele dobrego już słyszałam o soli Maldon, ale nie miałam okazji próbować, kolejny impuls, aby to zmienić 🙂

      • Majka
        2 lutego 2025 / 23:55

        Polecam 😊 Warto mieć ją w kuchni. Foccacię też nią posypuję. Właśnie wstawiłam ciasto do lodówki 😉

        • Marta
          Autor
          3 lutego 2025 / 18:49

          Zamówiłam, uznałam to znak 🙂

  5. Anna
    4 lutego 2025 / 14:20

    Zdrowe i bardzo smaczne ciasteczka, które dość często robię 🙂 Świetnie smakują z dodatkiem wiórków kokosowych.

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2025 / 14:23

      Bardzo się cieszę, że smakują 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 12 =