Site icon marta-gotuje.pl

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, czyli popularne gniazdka. Tak jak nie przepadam za tymi kupnymi z cukierni, te domowe wprost uwielbiam. Wbrew pozorom są o wiele prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne pączki, a do tego dłużej zachowują świeżość. Delikatne, mięciutkie i wilgotne – koniecznie wypróbujcie. Polecam!!!

Składniki (8-10 sztuk):

Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą, a następnie od razu zdjąć z palnika i dodać mąkę. Mieszać energicznie trzepaczką do momentu uzyskania gładkiego ciasta, odchodzącego od ścianek naczynia. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzone ciasto krótko zmiksować, a następnie cały czas miksując dodać spirytus i kolejno po jednym jajku. Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdy i na wycięte z papieru do pieczenia kwadraty o boku 10 cm wycisnąć dwuwarstwowe okręgi, które razem z papierem do pieczenia umieścić w nagrzanym tłuszczu (papierem do góry). Po około minucie zdjąć papier, a pączki smażyć dalej, do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Składniki na lukier:

Cukier puder wymieszać z wodą. Lekko przestudzone pączki zanurzyć w lukrze i odstawić do zastygnięcia.

Smacznego!

Inspiracja „Dwanaście słodkich miesięcy” K.Guzik

Exit mobile version