Pieczone skrzydełka to ostatni hit moich dzieci. Jest to wybór dość zaskakujący zwłaszcza, że nie należą do typowych mięsożerców : ) Przygotowanie kurczaka w ten sposób jest bardzo łatwe, więc zapewne większość z Was ma na to swój patent, ale z doświadczenia wiem, że nawet proste dania warto sobie przypominać ; ) Polecam!!!
Składniki:
- 18 skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 4 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
Skrzydełka umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i nasmarować olejem rzepakowym. Wszystkie przyprawy wymieszać, a następnie dokładnie oprószyć nimi każde skrzydełko na całej powierzchni. Przełożyć do miski, schłodzić w lodówce przez 30 minut (można nawet marynować całą noc). Ruszt piekarnika ustawić na środkowej półce, poniżej ułożyć dużą piekarnikową blachę. Na ruszcie ułożyć skrzydełka i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 45 – 60 minut podlewając mięso wodą po 20 oraz 40 minutach. Mięso powinno być mocno zarumienione z chrupiącą skórką.
Smacznego!