Site icon marta-gotuje.pl

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

Rewelacyjny pieczony kurczak z chrupiącą skórką to super pomysł na prosty i pyszny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy, cały trud to oczekiwanie na jego upieczenie w piekarniku. Długość pieczenia zależy od wagi mięsa, przyjmujemy, że kilogram kurczaka piecze się w 60 minut. Poniżej znajdziecie również film krok po kroku jak przygotować kurczaka z chrupiącą skórką, który smakuje zupełnie jak kurczak z rożna. Polecam!!!

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką przepis

Składniki:

Jak zrobić kurczaka z chrupiącą skórką

Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć przyprawami, naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 25 g masła włożyć do środka kurczaka, pozostałe masło pokroić na małe kawałki i dokładnie obłożyć mięso. Piec w 180° C (termoobieg) przez 1 godzinę i 45 minut, w połowie pieczenia przewracając kurczaka na drugą stronę.

Smacznego!

Domowy kurczak z rożna – film z przygotowania:

Pieczony kurczak z piekarnika
Domowy kurczak z rożna

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na obiad .

Exit mobile version