Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

Rewelacyjny pieczony kurczak z chrupiącą skórką to super pomysł na prosty i pyszny obiad. Jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy, cały trud to oczekiwanie na jego upieczenie w piekarniku. Długość pieczenia zależy od wagi mięsa, przyjmujemy, że kilogram kurczaka piecze się w 60 minut. Poniżej znajdziecie również film krok po kroku jak przygotować kurczaka z chrupiącą skórką, który smakuje zupełnie jak kurczak z rożna. Polecam!!!

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

Pieczony kurczak z chrupiącą skórką przepis

Składniki:

  • 1,75 kg kurczaka
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 75 g masła

Jak zrobić kurczaka z chrupiącą skórką

Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć przyprawami, naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce, najlepiej przez co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 25 g masła włożyć do środka kurczaka, pozostałe masło pokroić na małe kawałki i dokładnie obłożyć mięso. Piec w 180° C (termoobieg) przez 1 godzinę i 45 minut, w połowie pieczenia przewracając kurczaka na drugą stronę.

Smacznego!

Domowy kurczak z rożna – film z przygotowania:

Pieczony kurczak z piekarnika
domowy kurczak z rożna
Domowy kurczak z rożna

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na obiad .

Komentarzy: 10

  1. Aga
    8 kwietnia 2024 / 11:04

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2024 / 9:57

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  2. Isia
    8 kwietnia 2024 / 16:39

    Ależ apetyczny kurczaczek 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2024 / 9:58

      Dziękuję i polecam 🙂

  3. Wypieki Beaty
    9 kwietnia 2024 / 10:15

    Obiad idealny dla mojego syna 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2024 / 9:59

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  4. Majka
    9 kwietnia 2024 / 17:30

    Muszę takiego przygotować 😋

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2024 / 9:59

      Polecam, prosty i pyszny 🙂

  5. Paulina
    11 kwietnia 2024 / 17:42

    Pyszny a roboty tyle co nic 🙂

    • Marta
      Autor
      12 kwietnia 2024 / 16:08

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 12 =