Site icon marta-gotuje.pl

Pieczony kurczak Zagrodowy

Kurczak z piekarnika to jedno z najprostszych dań, ale nie znam nikogo, kto by za taką wersją nie przepadał ; ) Mój idealny pieczony kurczak musi mieć delikatne mięso, samo odchodzące od kości i oczywiście chrupiącą, pikantną skórkę. Możliwości jego doprawienia jest wiele, więc po dodaniu do poniższej podstawowej marynaty miodu, musztardy, czy sosu sojowego możemy w szybki sposób uzyskać zupełnie inny smak. Polecam!


Składniki:

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Wysmarować niewielką ilością oliwy (dosłownie po 1-2 krople na kawałek). Przyprawy wymieszać w miseczce, natrzeć przygotowane mięso, na wierzchu posypać wiórki z masła. Przełożyć na raszkę z piekarnika (na niższym poziomie najlepiej przygotować blachę, na którą będzie ociekał tłuszcz z mięsa oraz woda wykorzystana podczas podlewania). Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) przez około 45 minut, od czasu do czasu podlewając wodą lub wytopionym tłuszczem.

Smacznego : )



 


Exit mobile version