Pieczony kurczak Zagrodowy

Kurczak z piekarnika to jedno z najprostszych dań, ale nie znam nikogo, kto by za taką wersją nie przepadał ; ) Mój idealny pieczony kurczak musi mieć delikatne mięso, samo odchodzące od kości i oczywiście chrupiącą, pikantną skórkę. Możliwości jego doprawienia jest wiele, więc po dodaniu do poniższej podstawowej marynaty miodu, musztardy, czy sosu sojowego możemy w szybki sposób uzyskać zupełnie inny smak. Polecam!


Pieczony kurczak
Składniki:

  • 1 Kurczak Zagrodowy
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek, rozmaryn, tymianek
  • oliwa do nasmarowania, 1 łyżka masła
  • opcjonalnie: miód, musztarda, ocet winny, sos sojowy

Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części. Wysmarować niewielką ilością oliwy (dosłownie po 1-2 krople na kawałek). Przyprawy wymieszać w miseczce, natrzeć przygotowane mięso, na wierzchu posypać wiórki z masła. Przełożyć na raszkę z piekarnika (na niższym poziomie najlepiej przygotować blachę, na którą będzie ociekał tłuszcz z mięsa oraz woda wykorzystana podczas podlewania). Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg + górna grzałka) przez około 45 minut, od czasu do czasu podlewając wodą lub wytopionym tłuszczem.

Smacznego : )


Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

Pieczony kurczak z piekarnika
 


Pieczone udka

Komentarzy: 28

  1. Ania
    11 czerwca 2015 / 9:20

    Ślinię się teraz do komputera… 🙂

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:47

      🙂

  2. Milena
    11 czerwca 2015 / 19:20

    Wymarzony obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:47

      Dziękuję 🙂

  3. Ala
    11 czerwca 2015 / 19:42

    Uwielbiam takie obiady 🙂

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:48

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  4. 11 czerwca 2015 / 20:51

    ojjj, Ty wiesz jak ja lubię mięso podane w ten sposób ? Wyraziste, aromatycznie, no i skórka <3

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:48

      Skórka najlepsza <3

  5. Lucy
    11 czerwca 2015 / 22:35

    Wygląda bardzoooo pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:48

      Dziękuję 🙂

  6. Baśka
    11 czerwca 2015 / 23:13

    W weekend będzie mój 😉

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 10:49

      Daj znać jak smakowało 🙂

  7. Kaska192
    12 czerwca 2015 / 14:17

    Majstersztyk ;D

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 18:55

      Dziękuję 🙂

  8. Edyta
    12 czerwca 2015 / 18:41

    Pyszny, doprawiłam tylko gotową przyprawą do pieczonego kurczaka (bo niestety jeszcze sama nie umiem tego skomponować) i wyszedł świetny. Patent z tym rusztem mega, bo mięso było chrupiące z każdej strony 🙂

    • Marta
      Autor
      12 czerwca 2015 / 18:58

      Najważniejsze, że smakowało 🙂

  9. Sylwusia
    12 czerwca 2015 / 20:32

    Palce lizać!

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:49

      Dziękuję 🙂

  10. 14 czerwca 2015 / 9:27

    dobry kurak nigdy nie jest zły 😛 pieczonym się ratuję gdy nie mam pomysłu na inny obiad.

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:52

      U nas podobnie 🙂 pieczonego bardzo lubię 🙂

  11. Lilka
    14 czerwca 2015 / 22:46

    Świetny patent z rusztem, faktycznie bardziej skórka chrupiąca 🙂

    • Marta
      Autor
      14 czerwca 2015 / 22:55

      To prawda, a jest to (jak dla mnie) kluczowa sprawa 😉

  12. MartySIA
    15 czerwca 2015 / 12:44

    Kurak niby prosta rzecz, a chętni do skosztowania zawsze się znajdą 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2015 / 15:32

      Dokładnie, u nas wszyscy zawsze z przyjemnością zjedzą, choć to takie „pospolite” danie 🙂

  13. 25 czerwca 2015 / 9:47

    Wygląda pysznie! I te Twoje zdjecia 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:22

      Bardzo dziękuję 🙂

  14. Tylka
    25 czerwca 2015 / 13:31

    Kurczak idealny! wyszedł bardzo chrupiący, szybko zniknął ze stołu 🙂

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:26

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 13 =