Kontakt

blog kulinarny

Pudding truskawkowy

Truskawkowy pudding to idealny deser na niezapowiedzianą wizytę gości lub prośby domowników o “coś słodkiego” w sytuacji, gdy nie macie ani czasu, ani ochoty zbytnio się wysilać ; ) Bardzo ten wypiek lubię nie tylko za błyskawiczne przygotowanie, ale głównie za to jaki jest pyszny! ; ) Przepis pochodzi z książki “Przepisy na 4 pory roku”. Polecam!!!


Pudding truskawkowy

Składniki (naczynie żaroodporne 28×18 cm):

  • 500-700 g truskawek
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Truskawki obrać, pokroić na połówki, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (nacięciami do dołu). Jajka utrzeć z brązowym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier wanilinowy, roztopione masło, mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ostrożnie przełożyć na ułożone truskawki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25-30 minut. Po wyjęciu udekorować cukrem pudrem, podawać na gorąco.

Smacznego : )


truskawki


Truskawkowy pudding


Milion Smaków Truskawek - druga edycja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 czerwca, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Desery

40 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie ale na razie pozostaje przy truskawkach na świeżo 🙂

    1. Marta

      Ja już na świeżo pochłonęłam tyle kilogramów, że zaczynam z wypiekami 😀 zresztą truskawek nigdy dość w każdej postaci.. 😀

  2. Zola

    Mniam, już mi ślinka cieknie 🙂

  3. Isia

    OOo matko jakie to musi być pyszne 😀

    1. Marta

      Zdecydowanie! 🙂

  4. Danka

    Pani Marto Męża wysłałam po zakupy i zaraz robię to cudeńko 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że smakowało:)

  5. Teresa

    Wyszło pysznie do porannej kawki 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że smakowało 🙂

  6. po prostu pychota 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  7. Aśka

    Szybko i pysznie, wszyscy domownicy zadowoleni 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  8. Szkoda, że truskawki są tak krótko dostępne! W tym roku mam zamiar zamrozić kilka kg 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, też zrobiłam już miejsce w zamrażarce, żeby zamrozić trochę letnich dobroci 🙂

  9. Ola

    Pysznosci, robilam juz dwa razy, dodalam od siebie troche ekstraktu z wanilii i bomba!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 ekstrakt z wanilii również sobie cenię 🙂

  10. ja tak działam z jabłkami 😀 <3 idealnie, proste i robi wrażenie kiedy wymaga tego sytuacja 😀

    1. Marta

      O z jabłkami też spróbuję 🙂

  11. Krysia

    Było pysznie dzięki 🙂

    1. Marta

      Fajnie, że smakowało 🙂

  12. Kalka

    Wczoraj zrobiłam z morelami i ani się obejrzałam, a moje chłopaki wszystko zjadły.. dziś powtórka i będę czujniejsza 🙂

    1. Marta

      Oj doskonale Cię rozumiem 🙂

  13. Daria

    Podałam na deser z gałką lodów czekoladowych. Obłęd!

    1. Marta

      Super pomysł z lodami i jeszcze czekoladowymi -uwielbiam… 🙂

  14. Aga

    Uwielbiam! Ja ostatnio robiłam z rabarbarem, jabłkami i sosem karmelowym! Nieograniczone możliwości!

    1. Marta

      Musiał być pyszny, zwłaszcza ten karmelowy sos! a przepis rzeczywiście daje dużo możliwości 🙂

  15. Doti

    Świetny przepis, cała rodzina się zajadała, a najmłodszy nawet miał chrapkę na więcej, a ciastowy to on nie jest 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  16. Agniecha

    Mój ulubiony deser w tym roku 🙂 świetny przepis zrobiłam też z rabarbarem i czekam aż pojawią się maliny, bo chyba też będzie ok?

    1. Marta

      Miło mi, że smakowało 🙂 Z malinami też na pewno super 🙂

  17. Dobrosia

    HIT! więcej pisać nie trzeba, palce lizać 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  18. amela

    musze wyrobowac, wyglada pycha!

    1. Marta

      Polecam jest pyszny!!! 🙂

  19. Majka

    O tak, pyszny 😃 Potwierdzam!

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top