Kontakt

blog kulinarny

Tarta sernikowa z truskawkami

Uwielbiam tarty, serniki i truskawki, więc połączenie tego w całość brzmi jak ideał ; ) Inspirację znalazłam tutaj, choć zmieniłam spód na moje sprawdzone, ulubione kruche ciasto, zmniejszyłam również ilość budyniowego proszku, gdyż piekąc wg oryginalnego przepisu serowa masa wyszła mi zbyt zwarta, zwiększyłam również liczbę truskawkowego musu (najlepiej pokryć nim całą tartę… ; ) Polecam!

Składniki na ciasto (forma o średnicy 28 cm):
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 jajko (wielkość L)

Mąkę wraz z cukrem pudrem przełożyć do miski, dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować między dwoma foliami (dzięki temu nie musimy podsypywać mąką). Przełożyć do formy do pieczenia i wyrównać brzegi. Przykryć folią aluminiową (łącznie z bokami) i obciążyć suchym grochem, ryżem lub fasolą. Piec w rozgrzanym do 200 C (termoobieg) przez 15 minut, po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i piec kolejne 5 minut.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 jajko (wielkość L)

Twaróg wymieszać z cukrem i budyniem, dodać jajko i ponownie dokładnie zmiksować.

Składniki na truskawkowy mus:

  • 500 g truskawek
  • 3-4 łyżki cukru

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i zagotować. Gotować przez ok. 20-30 minut do uzyskania konsystencji dżemu, a następnie całość zmiksować blenderem na gładki mus.

Masę serową przełożyć na upieczony spód, na to wyłożyć truskawkowy mus. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut.

Smacznego : )


Tarta serowa z truskawkami


Tarta sernikowa z truskawkowym musem


Tarta sernikowa z truskawkami


Milion Smaków Truskawek - druga edycja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 czerwca, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Serniki, Tarty i kruche ciasta

21 komentarzy

  1. Wygląda niesamowicie smakowicie! Postaram się w weekend taką przyrządzić, uwielbiamy serniki 🙂

    1. Marta

      Polecam, połączenie wszystkiego co pyszne 🙂

  2. tarty to również moja słabość, pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Kaska192

    Wygląda PYSZNIE!!! 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. ciasto jak z obrazka, tyle sobie pomyślałam jak zobaczyłam zdjęcie na fb <3

    1. Marta

      Dzięki:* powiem Ci szczerze, że odkąd w końcu odnalazłam moje proporcje na kruche ciasto jestem w nim zakochana, nic się nie kruszy nawet na zdjęciu można pokazać, a czasem ciężko z formy mi było wyjąć… 😉 Także jakbyś do tarty podchodziła to to jest właśnie TO najlepsze ciasto 😉

  5. Dulka

    Ale cudeńko takiej jeszcze nie jadłam, a zapoiwada się super 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  6. Anita

    Zapowiada się genialnie 🙂

    1. Marta

      Gorąco polecam 🙂

  7. Rozalia

    Pyszna wyszła, dodałam na wierzchu świeże truskawki i oczywiście podałam z gałką lodów waniliowych super… na jednej porcji się nie skończyło 😉

    1. Marta

      Mi również ciężko zatrzymać się na jednym kawałeczku… kolejne zawsze kuszą, a z dodatkiem lodów to już w ogóle 🙂

  8. Inga

    Jestem w niej zakochana 🙂

  9. Aga

    Ja uwielbiam tarty, niestety moi domownicy nie bardzo, a Twoja zachwyca!

    1. Marta

      Polecam upiec może się przekonają 🙂 a jak nie to cała tylko dla Ciebie ! 😀

  10. Jola

    Ciasto wyszło fajne, następnym razem dodam więcej cukru do sera, jak dla mnie mało słodkie. Szybki i łatwy serniczek !

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top