Kontakt

blog kulinarny

Galette z truskawkami

Galette to rodzaj rustykalnej tarty pieczonej bez formy, dzięki czemu otrzymujemy charakterystyczne, nieregularne brzegi. Nazwa wywodzi się z kuchni francuskiej i moim zdaniem jest to najprostsza z możliwych tart. Osobiście tak mnie ta forma przygotowania urzekła, że piekę ją co najmniej raz w tygodniu (sezon truskawkowy trwa przecież tak krótko, że nie zdąży mi się znudzić… ; ) Gorąco polecam!!!


Galette z truskawkami

Składniki (jedna duża lub dwie mniejsze tarty):
  • 190 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 płaskie łyżki płatków owsianych
  • 350 g truskawek

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i przełożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła (polecam to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką). Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w talarki. Na rozwałkowanym cieście ułożyć płatki owsiane (nie są wyczuwalne, a chłoną nadmiar soku, więc ciasto pozostaje idealnie kruche po upieczeniu), na to plasterki truskawek, pozostawiając kilka centymetrów luzu od brzegów. Wolne brzegi zawinąć do środka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 25-30 minut.

Smacznego : )


Tarta z truskawkami
 


Rustykalna tarta z truskawkami
 


Galette
 


Galette przepis
 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 czerwca, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Tarty i kruche ciasta

48 komentarzy

  1. kiedys robilam podobna z jablkami i wiem za sa mega smaczne a z truskawkami jeszcze smaczniejsze 🙂

    1. Marta

      U mnie też pewno na truskawkach się nie skończy, bo taka forma tarty skradła moje serce 😉

  2. Laga

    Wracam z pracy i od razu robię to cudo…

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  3. Ilona J.

    Zawsze bałam się tart ale ta wydaje się przystępna nawet dla mnie więc chyba się skuszę w końcu 🙂

    1. Marta

      Gorąco polecam, jest naprawdę prosta do przygotowania!

  4. super, zrobię takie dzieciakom ;P

  5. Kaska

    Pysznie tu u Ciebie, jestem kupiona 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. oo, kiedyś robiłam coś podobnego tylko z jabłkami….ale nie wiedziałam, że tak to się nazywa 😀

    1. Marta

      Mi też pierwszy raz ta nazwa się przewinęła, pomysł bardzo mi się spodobał, zwłaszcza, że lubię tarty mini, a foremek mi brakowało 🙂

  7. Róża

    Mega dobre 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  8. Tynka_

    Rzeczywiście trudno się oprzeć… dodałam też borówki (ale po upieczeniu) i chyba mój ulubiony deser się znalazł 😀

    1. Marta

      Bardzo mi miło! borówki uwielbiam i cały czas czekam, kiedy w pełni ruszy borówkowy sezon 😀

  9. Proste i genialne zarazem!!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. Gaba

    Do kawki była idealna, polecam 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowała 🙂

  11. uwielbiam tarty, te rustykalne także! 🙂

    1. Marta

      Ja również 😀

  12. Aga

    Nic dodać, nic ująć- PYCHOTA!

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  13. Hania

    Najlepsze kruche ciasto jakie jadłam, polecam!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  14. Agnieszka

    Przepis znam już na pamięć, bo moja druga połówka od kilku dni chodzi za mną, czy na deser znów dziś tartę zrobimy,,, 😉

    1. Marta

      Super, dziękuję za takie dobre wieści 🙂

  15. Kaska

    Jeszcze nigdy nie udało mi się przyrządzić tak idealnego kruchego ciasta, świetne!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto przypadło do gustu, bez dwóch zdań to także moje “idealne” kruche ciasto 🙂

  16. Agata B.

    Pyszne było 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  17. Kacha

    Najlepsza tarta jaką zrobiłam, polecam…

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Iwona

    Będzie dziś do kawy <3

    1. Marta

      Smacznego, daj znać jak smakowało 🙂

        1. Marta

          Super, że dołączyłaś do grona miłośników, dzięki za wiadomość 😀

  19. Kashienka

    Świetny przepis, nieprzekombinowany i bardzo smaczny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  20. Kacha

    Mniam, ciasto idealnie kruche, nie za słodkie a do tego najlepsze owoce, pycha 🙂

    1. Marta

      Super, dzięki! 🙂

  21. Mama Jasia :)

    Wyszło pysznie, dziękuję za inspirację 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  22. Majka

    Obłędna ♡ Tak samo mocno ja ta z jagodami ♡ Dla takich wypieków lato mogłoby istnieć cały rok 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Ja również zdecydowanie kocham lato i jego dary 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top