Site icon marta-gotuje.pl

Pierniczki – najlepsze

Przedstawiam Wam mój ulubiony przepis na pierniczki, w których zakochacie się od pierwszego kęsa! Aromatyczne, mięciutkie (bez leżakowania), przekonują do siebie nawet osoby, które za piernikami nie przepadają – przetestowane na rodzinie : ) Pierniczki podarowała mi moja Bratowa i od razu wiedziałam, że będzie musiała podzielić się ze mną swoją sekretną recepturą* ; ) Polecam!!!


Składniki (30 sztuk):

Suche składniki: mąkę, migdały, przyprawę korzenną, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną wymieszać w misce. W garnuszku umieścić masło, miód i podgrzewać do roztopienia się masła. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Dodać do suchych składników wraz z kandyzowanymi owocami. Wymieszać (można mikserem). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia – ciasto zgęstnieje. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy między sobą, lekko spłaszczyć je dłonią. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 12-15 minut.

Smacznego!


*Inspiracja Moje Wypieki
Exit mobile version