Site icon marta-gotuje.pl

Proste ciasto z jabłkami

Kolejne ciasto, które przygotowujemy błyskawicznie, bez użycia miksera. Bardzo aromatyczne z chrupiącą skórką i wilgotnym środkiem. Na pewno świetnie sprawdzi się również w wersji z rabarbarem (inspiracja ; ) Polecam!



Składniki (keksówka 25×12 cm):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklaki oleju
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 średnie jabłka

Mąkę przesiać, dodać sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier. Wymieszać. Do drugiej miski dodać olej, jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia się składników. Przelać do suchych składników. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, drobno pokroić i dodać do ciasta, krótko wymieszać łyżką (ciasto będzie dość gęste). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzałek góra-dół, na najniższym poziomie) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego : )



Exit mobile version