Proste ciasto z jabłkami

Kolejne ciasto, które przygotowujemy błyskawicznie, bez użycia miksera. Bardzo aromatyczne z chrupiącą skórką i wilgotnym środkiem. Na pewno świetnie sprawdzi się również w wersji z rabarbarem (inspiracja ; ) Polecam!


Szybkie ciasto z jabłkami

Składniki (keksówka 25×12 cm):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklaki oleju
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 średnie jabłka

Mąkę przesiać, dodać sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier. Wymieszać. Do drugiej miski dodać olej, jajka, ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia się składników. Przelać do suchych składników. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, drobno pokroić i dodać do ciasta, krótko wymieszać łyżką (ciasto będzie dość gęste). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja grzałek góra-dół, na najniższym poziomie) przez 60-65 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego : )


Proste ciasto z jabłkami

Komentarzy: 18

  1. 12 maja 2015 / 11:27

    Uwielbiam takie ciasta i Twoje zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2015 / 23:02

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Iza
    12 maja 2015 / 14:00

    Takie proste ciasta są najlepsze 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2015 / 23:03

      Zgadzam się zdecydowanie:)

  3. Kasia
    12 maja 2015 / 15:12

    Wygląda pysznie!

    • Marta
      Autor
      12 maja 2015 / 23:03

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Agata
    12 maja 2015 / 23:54

    Do zrobienia w weekend 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2015 / 22:17

      Daj znać jak smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2015 / 13:37

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  5. Lucyna
    14 maja 2015 / 23:11

    Super ciacho, składniki zawsze mam w domu, więc na pewno nie będzie to mój ostatni wypiek, spróbuję też z truskawkami, ale wtedy chyba zrezygnuję z cynamonu…

    • Marta
      Autor
      15 maja 2015 / 13:38

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. 17 maja 2015 / 19:55

    w prostocie tkwi siła, takie ciacha są świetne! 🙂

    • Marta
      Autor
      19 maja 2015 / 13:41

      Dziękuję 🙂

  7. zuzka
    19 maja 2015 / 23:52

    pycha!!!

    • Marta
      Autor
      20 maja 2015 / 10:01

      Dziękuję 🙂

  8. Jowita
    9 kwietnia 2017 / 13:34

    Wyszło idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2017 / 0:39

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 30 =