Site icon marta-gotuje.pl

Przepis na pączki

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, nie może więc zabraknąć przepisu na pączki. Bardzo lekkie i puszyste, w mojej ulubionej wersji z powidłami, lukrem i skórką pomarańczową, choć nadzienie możecie dopasować wg własnych upodobań : ) Długie wyrastanie, dodatek spirytusu i odpowiednia temperatura smażenia powodują, że pączki nie chłoną tłuszczu. Polecam!!

Składniki (14 sztuk):

Dodatkowo:

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut). Do pozostałego mleka dodać masło i podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu aż masło się roztopi. Do misy robota kuchennego przełożyć mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem (nie może być gorące), cukier i cukier z wanilią, jajka, żółtko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego około 7 minut). Ciasto na tym etapie może być jeszcze delikatnie klejące. Misę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Następnie krótko wyrobić, starać się nie podsypywać mąką. Podzielić na równe porcje, uformować okrągłe kulki i przełożyć na ściereczkę posypaną mąką, przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut, dobrze wyrośnięty pączek powinien być bardzo lekki. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu w temp. 175 C (można użyć termometru cukierniczego do kontrolowania temp. lub smażyć we frytkownicy) przez ok 3 minuty z każdej strony. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe nadziewać przy pomocy szprycy z długą końcówką. Cukier puder wymieszać z wodą i otrzymanym lukrem udekorować pączki.

Smacznego!

Inspiracja – „Kuchnia polska”

Exit mobile version