Truskawkowy pudding to idealny deser na niezapowiedzianą wizytę gości lub prośby domowników o „coś słodkiego” w sytuacji, gdy nie macie ani czasu, ani ochoty zbytnio się wysilać ; ) Bardzo ten wypiek lubię nie tylko za błyskawiczne przygotowanie, ale głównie za to jaki jest pyszny! ; ) Przepis pochodzi z książki „Przepisy na 4 pory roku”. Polecam!!!
Składniki (naczynie żaroodporne 28×18 cm):
- 500-700 g truskawek
- 2 jajka
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 1/4 szklanki mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Truskawki obrać, pokroić na połówki, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (nacięciami do dołu). Jajka utrzeć z brązowym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier wanilinowy, roztopione masło, mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ostrożnie przełożyć na ułożone truskawki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25-30 minut. Po wyjęciu udekorować cukrem pudrem, podawać na gorąco.
Smacznego : )