Site icon marta-gotuje.pl

Pudding truskawkowy

Truskawkowy pudding to idealny deser na niezapowiedzianą wizytę gości lub prośby domowników o „coś słodkiego” w sytuacji, gdy nie macie ani czasu, ani ochoty zbytnio się wysilać ; ) Bardzo ten wypiek lubię nie tylko za błyskawiczne przygotowanie, ale głównie za to jaki jest pyszny! ; ) Przepis pochodzi z książki „Przepisy na 4 pory roku”. Polecam!!!



Składniki (naczynie żaroodporne 28×18 cm):

  • 500-700 g truskawek
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Truskawki obrać, pokroić na połówki, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego (nacięciami do dołu). Jajka utrzeć z brązowym cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier wanilinowy, roztopione masło, mleko i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ostrożnie przełożyć na ułożone truskawki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 25-30 minut. Po wyjęciu udekorować cukrem pudrem, podawać na gorąco.

Smacznego : )








Exit mobile version