Site icon marta-gotuje.pl

Rosół

Rosół to chyba najbardziej znana, podstawowa zupa, a także jedna z moich ulubionych : ) Mama obowiązkowo przygotowywała go w każdą niedzielę i nie pamiętam, aby ktoś się skarżył na tą rodzinną tradycję. Ciężko uchwycić zupę na zdjęciu, aby wyglądała zachęcająco, ale możecie mi wierzyć, jest pyszny! Polecam : ) 


Składniki :

  • 1 porcja rosołowa lub np. 2 udka
  • 1 kawałek pora
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 1 mały seler wraz z natką
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka wraz z natką
  • kilka ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz, kucharek lub vegeta itp.

Mięso płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Po pewnym czasie powstanie nam piana (tzw. szum). Należy wtedy zebrać to wazówką. Po kilku takich operacjach dodajemy łyżkę soli. Gdy na wodzie nie będzie już tworzyć się szum dodajemy cebulę opaloną nad ogniem i por (w całości) oraz przyprawy. Zmniejszamy ogień, pamiętając, że mięso musi się gotować a nie moczyć.  Po ok. 30 min wyjmujemy cebulę i por. W między czasie dodajemy pozostałe, pokrojone wzdłuż warzywa oraz natkę selera i pietruszki.

Gotujemy do miękkości mięsa, w razie potrzeby doprawiając do smaku. Możemy podawać z kawałkami marchewki i natką pietruszki.

Smacznego : )
Exit mobile version