Site icon marta-gotuje.pl

Ryba po grecku


To już kolejna Wigilia, na której zagościła ryba po grecku, a ja znów miałam problem próbując farszu- jak on właściwie powinien smakować ; ) U mnie w domu nigdy tej potrawy nie jedliśmy, więc nie miałam żadnego odniesienia. Na szczęście intuicja nie zawiodła i zarówno T. jak i mama zajadali się ze smakiem. Ryba była pyszna i żałuję, że zrobiłam jej tak niewiele ; )

Składniki:

  • 400 g filetów mrożonej ryby (u mnie mintaj)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 puszka krojonych pomidorów/li>
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • mąka i bułka tarta do panierki
  • masło klarowane (zwykłe lub olej) do podsmażenia

Filety rozmrażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym klarowanym maśle aż się zarumienią z obu stron. Przygotowane filety przekładamy np. do naczynia żaroodpornego, aby łatwiej było je później podgrzać w piekarniku ; )

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości masła. Dodajemy marchewkę i pietruszkę, które wcześniej obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż woda z pomidorów trochę odparuje i warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowany sos przekładamy na usmażone wcześniej filety.

Smacznego : )
http://www.wrzuc.to/pl/3uABr0Pk.wt


Exit mobile version