Przepyszny sernik a’la snickers dla wszystkich miłośników czekolady i orzeszków ziemnych. Masa serowa nie jest mocno słodka, za to w połączeniu z warstwą orzechową i wykończeniem sernika mamy idealną kompozycję. Sernik z każdym dniem zyskuje na smaku, choć trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku. Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 75 g roztopionego masła
- 130 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 65 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką lub palcami (ciasto nadal będzie dość sypkie, nie połączy się w zbitą kulę). Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno i równo ugnieść ponownie łyżką lub palcami. Im mocniej ugnieciemy, tym spód będzie bardziej chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).
Masa orzechowa:
- 260 g kajmaku
- 25 g mlecznej czekolady
- 25 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzeszków ziemnych solonych
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy, wymieszać. Przelać na ostudzony spód, wyrównać.
Masa twarogowa:
- 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
- 30 g mąki
- 50 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 jajka (wielkość L)
- 400 g kwaśnej śmietany 18%
Twaróg krótko zmiksować, aby go delikatnie spulchnić. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia się składników. Najpierw mąka, cukier i sól, a następnie jajka, jedno po drugim. Na koniec dodać kwaśną śmietanę. Całość przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Wierzch:
- 200 g masy kajmakowej
- 40 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka śmietanki kremówki
Kajmak rozsmarować na schłodzonym serniku. Gorzką czekoladę rozpuścić na parze z łyżką śmietanki. Udekorować sernik.
Smacznego!
Więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.