Site icon marta-gotuje.pl

Sernik a’la snickers przepis

Przepyszny sernik a’la snickers dla wszystkich miłośników czekolady i orzeszków ziemnych. Masa serowa nie jest mocno słodka, za to w połączeniu z warstwą orzechową i wykończeniem sernika mamy idealną kompozycję. Sernik z każdym dniem zyskuje na smaku, choć trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku. Polecam!!!

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką lub palcami (ciasto nadal będzie dość sypkie, nie połączy się w zbitą kulę). Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno i równo ugnieść ponownie łyżką lub palcami. Im mocniej ugnieciemy, tym spód będzie bardziej chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Masa orzechowa:

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy, wymieszać. Przelać na ostudzony spód, wyrównać. 

Masa twarogowa:

Twaróg krótko zmiksować, aby go delikatnie spulchnić. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia się składników. Najpierw mąka, cukier i sól, a następnie jajka, jedno po drugim. Na koniec dodać kwaśną śmietanę. Całość przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Wierzch:

Kajmak rozsmarować na schłodzonym serniku. Gorzką czekoladę rozpuścić na parze z łyżką śmietanki. Udekorować sernik.

Smacznego!

Więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Exit mobile version