Sernik a’la snickers przepis

Przepyszny sernik a’la snickers dla wszystkich miłośników czekolady i orzeszków ziemnych. Masa serowa nie jest mocno słodka, za to w połączeniu z warstwą orzechową i wykończeniem sernika mamy idealną kompozycję. Sernik z każdym dniem zyskuje na smaku, choć trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku. Polecam!!!

Sernik snikers

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

  • 75 g roztopionego masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 65 g cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką lub palcami (ciasto nadal będzie dość sypkie, nie połączy się w zbitą kulę). Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno i równo ugnieść ponownie łyżką lub palcami. Im mocniej ugnieciemy, tym spód będzie bardziej chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Masa orzechowa:

  • 260 g kajmaku
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze). Dodać do kajmaku, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać orzechy, wymieszać. Przelać na ostudzony spód, wyrównać. 

Masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu (dobrej jakości z wiaderka)
  • 30 g mąki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 400 g kwaśnej śmietany 18%

Twaróg krótko zmiksować, aby go delikatnie spulchnić. Dodawać pozostałe składniki po kolei, mieszając tylko do połączenia się składników. Najpierw mąka, cukier i sól, a następnie jajka, jedno po drugim. Na koniec dodać kwaśną śmietanę. Całość przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 160 C góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Wierzch:

  • 200 g masy kajmakowej
  • 40 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka śmietanki kremówki

Kajmak rozsmarować na schłodzonym serniku. Gorzką czekoladę rozpuścić na parze z łyżką śmietanki. Udekorować sernik.

Smacznego!

Sernik z kajmakiem
Sernik snikers przepis
Sernik snickers przepis
Sernik snickers
Sernik ala snikers

Więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Komentarzy: 18

  1. Aga
    22 marca 2022 / 15:19

    Kolejny cudowny sernik 👏🏻

    • Marta
      Autor
      23 marca 2022 / 0:33

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  2. Wiesia
    22 marca 2022 / 18:47

    Wspaniały 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2022 / 0:33

      Dziękuję 🙂

  3. Majka
    22 marca 2022 / 19:32

    Jaki piękny ❤ Będzie na święta❤

    • Marta
      Autor
      23 marca 2022 / 0:34

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Jagoda
    22 marca 2022 / 20:33

    Rewelacja 😍

    • Marta
      Autor
      23 marca 2022 / 0:34

      🙂 🙂 🙂

  5. Isia
    23 marca 2022 / 12:02

    Już się chłodzi, wygląda pysznie dam znać 🙂

    • Isia
      23 marca 2022 / 16:45

      CUDOWNY !!! Bardzo kremowy i do tego ten chrupiący spód ląduje na liście ulubionych 🙂

      • Marta
        Autor
        28 marca 2022 / 10:33

        Ogromnie się cieszę 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2022 / 10:32

      Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  6. Ela
    29 marca 2022 / 19:06

    Sernik pyszny bardzo dziękuję za przepis fajne połączenie ze słonymi orzeszkami pierwszy raz cos takiego robiłam w wypiekach ❤️

    • Marta
      Autor
      31 marca 2022 / 0:30

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  7. Kasia
    2 kwietnia 2022 / 16:25

    Mniam mniam na Wielkanoc znow bedzie robiony 😍

    • Marta
      Autor
      3 kwietnia 2022 / 22:56

      Bardzo się cieszę <3

  8. Jola
    5 grudnia 2023 / 10:27

    Rewelacja polecam każdemu 🙂

    • Marta
      Autor
      6 grudnia 2023 / 9:50

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 27 =