Site icon marta-gotuje.pl

Sernik czekoladowy z wiśniami

Sernik czekoladowy z wiśniami, pysznie kremowy i intensywny w smaku, z dodatkiem przypraw, które idealnie podkręcają smak czekolady. Całość zwieńczona czekoladowym sosem, obowiązkowa pozycja dla każdego miłośnika czekolady i serników. Polecam!

Sernik czekoladowy z wiśniami

Składniki na spód (tortownica 24 cm):

Piekarnik rozgrzać do 200 C (góra-dół). Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równo rozprowadzić. Mocno i równomiernie rozgnieść całą powierzchnię spodu, można pomóc sobie łyżką. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 12 minut, aż do lekkiego przyrumienienia. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Jak zrobić sernik czekoladowy

Masa serowa:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg z mascarpone przełożyć do misy miksera, krótko zmiksować. Dodać mąkę, cukier i jajka, jedno po drugim. Dodać mleko zagęszczone i rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować do połączenia. Dodać szczyptę soli, pieprzu i kardamonu. Masę przelać do formy z wystudzonym spodem. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Tortownicę przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 C (góra-dół) na 60 minut. Poziom poniżej sernika wstawić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy gorącą wodą, aby sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkowicie wystudzony sernik przełożyć na noc do lodówki.

Sos czekoladowy:

Kremówkę mocno podgrzać. Dodać posiekaną czekoladę i po chwili dokładnie wymieszać. Udekorować sernik.

Smacznego!

.
Sernik czekoladowy

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na serniki.

Exit mobile version