Rewelacyjny sernik Oreo – kremowy i rozpływający się w ustach. Sernik Oreo posmakuje nie tylko fanom tych czarno-białych ciasteczek, jest delikatny i lekki, nie za słodki. Niska temperatura pieczenia gwarantuje idealną konsystencję. To jeden z tych wypieków, który z kolejnym dniem zyskuje na smaku. Nie zapomnijcie schłodzić go co najmniej przez 12 godzin w lodówce. Polecam!!!
Sernik Oreo przepis
Ciasteczkowy spód (tortownica 21 cm):
- 154 g ciasteczek Oreo (duże opakowanie ciastek)
- 25 g roztopionego masła
Ciastka zmiksować blenderem (razem z kremem), dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Dno tortownicy równomiernie wyłożyć ciasteczkową masą.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego
- 200 g cukru
- 4 jajka (wielkość L)
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 400 ml śmietanki kremówki
- 88 g ciastek Oreo (2 małe opakowania po 4 szt.)
Jak zrobić Sernik Oreo
Wszystkie składniki (oprócz ciasteczek) krótko zmiksować, tylko do połączenia. Dodać połamane na dość duże kawałki ciastka, wymieszać. Przełożyć na przygotowany spód. Piec w 170° C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec kolejne 70 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony sernik przełożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem udekorować pokruszonymi ciastkami Oreo.
Dekoracja:
- 44 g ciastek Oreo do dekoracji (1 małe opakowanie 4 szt.)
Smacznego!
Film z przygotowania sernika oreo:
Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.
Pozostałe przepisy na serniki.