Site icon marta-gotuje.pl

Sernik słodko słony

Sernik słodko słony to propozycja na intensywnie czekoladowy sernik z dodatkiem soli i chili, które idealnie podkręcają jego smak. Całość zwieńczona jest polewą z czekolady i masła orzechowego. Aż trudno uwierzyć, że to jeszcze sernik ; ) Polecam!

Składniki na spód (tortownica o średnicy 26-28 cm):

Masa serowa:

Polewa:

Przygotować spód. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać. Dodać roztopione masło i łyżką dokładnie zagnieść ciasto (nie łączy się w zbitą kulę). Wyłożyć nim dno tortownicy pokryte papierem do pieczenia, bardzo mocno dociskając, aby spód był chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 C.

Kremówkę zagotować w niewielkim garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć i wrzucić do środka połamaną czekoladę i chili. Odczekać kilka minut, a następnie mieszać do momentu uzyskania gładniej, lśniącej masy. Twaróg zmiksować z mascarpone. Dodać mąkę, cukier i sól, mieszać tylko do połączenia się składników. Następnie dodać jajka, jedno po drugim. Na koniec masę czekoladową (może być ciepła). Wymieszać i przelać na przestudzony spód. Piec w kąpieli wodnej (na poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą) przez ok. 45 minut, do czasu aż boki sernika się zetną, a środek będzie delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem roztopić w kąpieli wodnej: czekoladę z masłem orzechowym i solą. Rozprowadzić na wierzchu sernika. Opcjonalnie udekorować posiekanymi orzeszkami ziemnymi i solą w płatkach.

Smacznego!



Inspiracja „Lubie. Atlas z przepisami”

Exit mobile version