Site icon marta-gotuje.pl

Sernik waniliowy

Jako miłośniczka serników często eksperymentuję na tym polu, choć tym razem miałam ochotę na najzwyklejszy sernik waniliowy : ) W związku z tym przedstawiam Wam klasyczny przepis na pyszny sernik o świetnej konsystencji. Na pewno na jednym kawałku się nie skończy… ; ) Polecam!



Składniki na spód (tortownica o średnicy 22 cm):

Składniki na masę serową (temp. pokojowa):

Składniki na polewę:

Ciasteczka pokruszyć blenderem na drobny piasek, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Docisnąć, schłodzić w lodówce podczas przygotowywania masy serowej.

Twaróg, mascarpone, cukier i mąkę zmiksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (ok. 2 minut). Dodawać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodać śmietankę, ekstrakt i ziarenka z wanilii. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać na przygotowany spód i przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 C (góra-dół). Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 C  i piec kolejne 90 minut, do czasu aż masa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i posmarować kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić po czym zdjąć obręcz i chłodzić przez całą noc w lodówce.

Smacznego!

















Inspiracja.
Exit mobile version