Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z białą czekoladą – przepis

Sernik z białą czekoladą, intensywnie kremowy, o konsystencji przypomninającej mus z białej czekolady. Czy są tu fani bistro Charlotte ? : ) Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie, bo jest to sernik z przepisu dziewczyn Ewy i Justyny, które kultowe receptury spisały w książce „Francuskie przepisy z bistro Charlotte”. Polecam!

Składniki (tortownica 24-26 cm):*

*Według książki tortownica 21-22cm, ale przy takiej formie zostaje sporo niewykorzystanej masy serowej, więc wg mnie należy użyć większej.

W blenderze zmielić na jednolitą masę herbatniki, orzechy, kakao, miód i masło. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową, aby zabezpieczyć ją przed wyciekaniem masy serowej. Przełożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:

Śmietankę przelać do garnka, podgrzewać na małym ogniu. Stopniowo dodawać cukier, ser i połamaną czekoladę, cały czas mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Gdy czekolada i cukier się rozpuszczą, a masa będzie jednolita, zestawić garnek z ognia i całkowicie przestudzić. Żółtka i całe jajka przełożyć do miski i lekko rozbić widelcem, po czym cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawać do ostudzonej masy czekoladowo-serowej. Ostrożnie przelać masę na przygotowany spód. Piekarnik rozgrzać do 120 C (góra-dół). Tortownicę ustawić w większej foremce i wlać do niej tyle wody, by sięgała do 2/3 wysokości tortownicy. Całość ustawić na środkowej półce piekarnika i piec w kąpieli wodnej przez 3 godziny, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie przełożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Uwaga! Sernik kroić na kawałki dopiero, gdy będzie całkowicie schłodzony.

Smacznego!

Więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Exit mobile version