Sernik z białą czekoladą – przepis

Sernik z białą czekoladą, intensywnie kremowy, o konsystencji przypomninającej mus z białej czekolady. Czy są tu fani bistro Charlotte ? : ) Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie, bo jest to sernik z przepisu dziewczyn Ewy i Justyny, które kultowe receptury spisały w książce „Francuskie przepisy z bistro Charlotte”. Polecam!

Sernik z białą czekoladą z bistro charlotte

Składniki (tortownica 24-26 cm):*

  • 130g herbatników maślanych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 15 g gorzkiego kakako
  • 15 g miodu lipowego
  • 200 g masła

*Według książki tortownica 21-22cm, ale przy takiej formie zostaje sporo niewykorzystanej masy serowej, więc wg mnie należy użyć większej.

W blenderze zmielić na jednolitą masę herbatniki, orzechy, kakao, miód i masło. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową, aby zabezpieczyć ją przed wyciekaniem masy serowej. Przełożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu w wiaderku dobrej jakości (np. „Mój Ulubiony” z Wielunia, lub Piątnica)
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 5 żółtek
  • 1 l śmietanki kremówki
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g cukru

Śmietankę przelać do garnka, podgrzewać na małym ogniu. Stopniowo dodawać cukier, ser i połamaną czekoladę, cały czas mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Gdy czekolada i cukier się rozpuszczą, a masa będzie jednolita, zestawić garnek z ognia i całkowicie przestudzić. Żółtka i całe jajka przełożyć do miski i lekko rozbić widelcem, po czym cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawać do ostudzonej masy czekoladowo-serowej. Ostrożnie przelać masę na przygotowany spód. Piekarnik rozgrzać do 120 C (góra-dół). Tortownicę ustawić w większej foremce i wlać do niej tyle wody, by sięgała do 2/3 wysokości tortownicy. Całość ustawić na środkowej półce piekarnika i piec w kąpieli wodnej przez 3 godziny, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie przełożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Uwaga! Sernik kroić na kawałki dopiero, gdy będzie całkowicie schłodzony.

Smacznego!

Sernik z białą czekoladą
Kremowy sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą przepis

Więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Komentarzy: 54

  1. Aga
    15 stycznia 2022 / 14:24

    Pyszny serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 0:58

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  2. magdalena
    15 stycznia 2022 / 16:43

    wystarczy 500 g sera tylko?pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 0:58

      Tak 🙂

  3. Iwona
    15 stycznia 2022 / 21:42

    Sernik wygląda apetycznie i jeśli polecasz to na pewno jest smaczny, ale… czy tylko mnie tak wkurza kiedy w książkach kucharskich są takie podstawowe błędy jak wielkość blachy? No naprawdę, czy tak modna knajpa nie wie jakiego rozmiaru blaszki używa do zrobienia sernika, od takich akcji aż mi się odechciewa zaglądać do reszty przepisów…

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:01

      Może to wyprowadzić z równowagi, ale błędy się zdarzają 😉 Książka jest ciekawa, przepisy interesujące, na pewno nie będzie to ostatni, który wypróbuję 🙂

  4. Majka
    15 stycznia 2022 / 23:09

    Wygląda pięknie 😍

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:01

      Dziękuję <3

  5. Sara
    15 stycznia 2022 / 23:22

    Kolejne cudeńko ❤️

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:01

      <3 <3 <3

  6. Paulina
    16 stycznia 2022 / 2:34

    Serniczek super pachnie, już się chłodzi jutro dam znać jak smakuje 🙂

    • EWELINA
      16 stycznia 2022 / 12:58

      i jak ? dobry warto ?

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:01

      Bardzo się cieszę, czekam na wiadomość 🙂

  7. Paulina
    16 stycznia 2022 / 16:32

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:02

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  8. 17 stycznia 2022 / 14:18

    Jadłam dużo rodzajów sernika, ale w wersji z białą czekoladą nigdy! Dziękuję za przepis, na pewno go wykorzystam.

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2022 / 0:15

      Będzie mi bardzo miło i koniecznie podziel się wrażeniami 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. Ola
    23 stycznia 2022 / 13:18

    Jak bardzo trzeba ubić masę serowa z jajkami?

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2022 / 13:21

      Tylko do połączenia się składników 🙂 Bardziej wymieszać, niż ubijać.

  10. Natalia
    4 lutego 2022 / 17:50

    Czy masę ze śmietanką twarogiem i czekoladą można przygotować wieczorem i zostawić na noc do całkowitego przestudzenia i rano upiec sernik?

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2022 / 10:04

      Jeśli w chłodnym miejscu to myślę, że tak 🙂

  11. Ewelina
    4 lutego 2022 / 20:20

    a to masło ubic blenderem czy dodać rozpuszczone?

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2022 / 10:05

      Dodać do blendera bez rozpuszczania 🙂

  12. Magdalena
    19 lutego 2022 / 11:41

    Sernik nie ma nic wspólnego z tym co jest w Charlotte, przepis jest bardzo nieprecyzyjny. Nie polecam!!!!

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2022 / 12:19

      Nie umiem się ustosunkować odnośnie podobieństwa, przepis pochodzi z książki dziewczyn, które są właścicielkami Charlotte, więc przypuszczam, że podały ten, z którego same pieką 😉

    • Gonia
      8 października 2023 / 16:26

      A zrobiła go pani ?
      Bo jest obłędny 😂😂😂😂😂

      • Marta
        Autor
        8 października 2023 / 23:44

        🙂

    • Magda
      18 grudnia 2023 / 21:56

      Zmieniłam trochę proporcje i jest pyszny jak w Charlotte.
      Do masy dodaję tylko 500ml śmietanki, 450 sera Wieluń, dwie białe czekolady, 4 jajka i 3 żółtka, trochę cukru. Do masy na koniec dodaję jeszcze 250gr Philadelfia. Jest przepyszny.

      • Marta
        Autor
        19 grudnia 2023 / 12:59

        Super, do wypróbowania 🙂

      • Catlon
        22 grudnia 2023 / 13:29

        Zaintrygował mnie ten komentarz 😉
        Czy zamiast Philadelfii mogę dać mascarpone?

  13. Ela
    22 lutego 2022 / 16:17

    Wygląda wspaniale! Czy jeśli nie mam jajek wielkości L (mam wielkość M) to dodać o 1 jajko więcej? Czy przy takiej ilości cukru jaka podana jest w przepisie (cukier + czekolada i miód) – sernik nie jest zbyt słodki?

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2022 / 14:44

      Tak, przy mniejszym rozmiarze jedno jajko więcej będzie ok 🙂 Sernik jest słodki, można zmniejszyć liczbę cukru, choć to oczywiście kwestia względna 😉

  14. Emilia
    3 marca 2022 / 18:40

    Sernik smaczny bardziej jak sernik na zimno przez tą „inną” konsystencję, mi serce bliżej bije do pieczonych więc nadal numerem jeden jest twój sernik z mascarpone i białą czekoladą ale rozumiem zachwyty 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2022 / 18:24

      🙂 🙂 🙂

  15. Aga
    5 czerwca 2022 / 8:06

    Czy zamiast kąpieli wodnej można użyć funkcji pary w piekarniku? Obecnie producenci piekarników oferują 3 poziomy pary

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:40

      Tak 🙂

  16. Karolina
    4 sierpnia 2022 / 22:03

    Śmietanka 30% czy 36%?

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2022 / 1:27

      Użyłam 30% 🙂

  17. Klaudia
    23 lipca 2023 / 8:47

    Zrobiłam ostatnio ten serniczek i wyszedł doskonale – aksamitny, kremowy, nie za słodki. Dla mnie nr 1 jeśli chodzi o ciasta.
    Wprowadziłam parę modyfikacji – na spód dałam po prostu pokruszone 200g biszkoptów kakaowych zmieszanych ze 100g masła nie zapiekając tego, do masy serowej nie dodawałam tych dodatkowych 100g cukru, a całość polałam klasycznym sosem truskawkowym własnej roboty. Bardzo polecam w tej wersji.

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2023 / 22:23

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  18. Magda
    8 listopada 2023 / 12:33

    Witam, czy można sernik upiec w prostokątnej blaszce?

    • Marta
      Autor
      9 listopada 2023 / 8:38

      Witam, tak, tylko należy dopasować odpowiedni rozmiar 🙂

  19. Caprice
    11 listopada 2023 / 19:20

    Witam, właśnie zrobiłam spód. Po podpieczeniu masa jest miękka, właściwie rzadka. Widać wytrącone masło. Tak ma być? Nie wiem czy to zostawić.

    • Marta
      Autor
      11 listopada 2023 / 19:28

      Witam, masa może być miękka – później twardnieje, gdy ostygnie, ale nie rzadka.

  20. Aga
    20 grudnia 2023 / 15:57

    A czy na górze jest jakaś polewa? bo tak wygląda a nic w przepisie nie ma 🙂

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2023 / 17:13

      Nie, to po prostu wypieczenie sernika 🙂 Zawsze od góry robi się „skorupka” podczas pieczenia 🙂

      • Aga
        21 grudnia 2023 / 11:56

        Dziękuję, bedzie próbowany w te święta 😊

        • Marta
          Autor
          21 grudnia 2023 / 18:32

          Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

      • Aga
        16 stycznia 2024 / 8:06

        Zrobiony już dwa razy, najlepszy jaki jadłam.
        Goście również się rozpływali nad nim 😄

        • Marta
          Autor
          16 stycznia 2024 / 13:34

          Ogromnie mi miło, pozdrawiam serdecznie 🙂

  21. Paulina
    22 grudnia 2023 / 17:05

    Sernik z Pani przepisu zrobiłam ok rok temu i jest to najlepszy jaki jadłam. Jest moim popisowym wypiekiem. Jest na każdej imprezie . Dziękuję i polecam .

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2023 / 17:17

      Bardzo, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam świątecznie i życzę cudownych Świąt 🙂

  22. P
    26 stycznia 2024 / 18:40

    3 godziny? To nie jest błąd?

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2024 / 21:28

      Nie, tak podano w książce i tyle właśnie piekłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 6 =