Sernik z białą czekoladą – przepis

Sernik z białą czekoladą, intensywnie kremowy, o konsystencji przypomninającej mus z białej czekolady. Czy są tu fani bistro Charlotte ? : ) Jeśli tak to koniecznie wypróbujcie, bo jest to sernik z przepisu dziewczyn Ewy i Justyny, które kultowe receptury spisały w książce „Francuskie przepisy z bistro Charlotte”. Polecam!

Sernik z białą czekoladą z bistro charlotte

Składniki (tortownica 24-26 cm):*

  • 130g herbatników maślanych
  • 60 g orzechów włoskich
  • 15 g gorzkiego kakako
  • 15 g miodu lipowego
  • 200 g masła

*Według książki tortownica 21-22cm, ale przy takiej formie zostaje sporo niewykorzystanej masy serowej, więc wg mnie należy użyć większej.

W blenderze zmielić na jednolitą masę herbatniki, orzechy, kakao, miód i masło. Przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia. Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową, aby zabezpieczyć ją przed wyciekaniem masy serowej. Przełożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu w wiaderku dobrej jakości (np. „Mój Ulubiony” z Wielunia, lub Piątnica)
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 5 żółtek
  • 1 l śmietanki kremówki
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g cukru

Śmietankę przelać do garnka, podgrzewać na małym ogniu. Stopniowo dodawać cukier, ser i połamaną czekoladę, cały czas mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Gdy czekolada i cukier się rozpuszczą, a masa będzie jednolita, zestawić garnek z ognia i całkowicie przestudzić. Żółtka i całe jajka przełożyć do miski i lekko rozbić widelcem, po czym cały czas miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodawać do ostudzonej masy czekoladowo-serowej. Ostrożnie przelać masę na przygotowany spód. Piekarnik rozgrzać do 120 C (góra-dół). Tortownicę ustawić w większej foremce i wlać do niej tyle wody, by sięgała do 2/3 wysokości tortownicy. Całość ustawić na środkowej półce piekarnika i piec w kąpieli wodnej przez 3 godziny, aż sernik będzie ścięty. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia, a następnie przełożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

Uwaga! Sernik kroić na kawałki dopiero, gdy będzie całkowicie schłodzony.

Smacznego!

Sernik z białą czekoladą
Kremowy sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą przepis

Więcej inspiracji na serniki znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Komentarzy: 33

  1. Aga
    15 stycznia 2022 / 14:24

    Pyszny serniczek 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 0:58

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  2. magdalena
    15 stycznia 2022 / 16:43

    wystarczy 500 g sera tylko?pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 0:58

      Tak 🙂

  3. Iwona
    15 stycznia 2022 / 21:42

    Sernik wygląda apetycznie i jeśli polecasz to na pewno jest smaczny, ale… czy tylko mnie tak wkurza kiedy w książkach kucharskich są takie podstawowe błędy jak wielkość blachy? No naprawdę, czy tak modna knajpa nie wie jakiego rozmiaru blaszki używa do zrobienia sernika, od takich akcji aż mi się odechciewa zaglądać do reszty przepisów…

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:01

      Może to wyprowadzić z równowagi, ale błędy się zdarzają 😉 Książka jest ciekawa, przepisy interesujące, na pewno nie będzie to ostatni, który wypróbuję 🙂

  4. Majka
    15 stycznia 2022 / 23:09

    Wygląda pięknie 😍

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:01

      Dziękuję <3

  5. Sara
    15 stycznia 2022 / 23:22

    Kolejne cudeńko ❤️

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:01

      <3 <3 <3

  6. Paulina
    16 stycznia 2022 / 2:34

    Serniczek super pachnie, już się chłodzi jutro dam znać jak smakuje 🙂

    • EWELINA
      16 stycznia 2022 / 12:58

      i jak ? dobry warto ?

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:01

      Bardzo się cieszę, czekam na wiadomość 🙂

  7. Paulina
    16 stycznia 2022 / 16:32

    Rewelacja ❤️

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2022 / 1:02

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  8. 17 stycznia 2022 / 14:18

    Jadłam dużo rodzajów sernika, ale w wersji z białą czekoladą nigdy! Dziękuję za przepis, na pewno go wykorzystam.

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2022 / 0:15

      Będzie mi bardzo miło i koniecznie podziel się wrażeniami 🙂 Pozdrawiam 🙂

  9. Ola
    23 stycznia 2022 / 13:18

    Jak bardzo trzeba ubić masę serowa z jajkami?

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2022 / 13:21

      Tylko do połączenia się składników 🙂 Bardziej wymieszać, niż ubijać.

  10. Natalia
    4 lutego 2022 / 17:50

    Czy masę ze śmietanką twarogiem i czekoladą można przygotować wieczorem i zostawić na noc do całkowitego przestudzenia i rano upiec sernik?

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2022 / 10:04

      Jeśli w chłodnym miejscu to myślę, że tak 🙂

  11. Ewelina
    4 lutego 2022 / 20:20

    a to masło ubic blenderem czy dodać rozpuszczone?

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2022 / 10:05

      Dodać do blendera bez rozpuszczania 🙂

  12. Magdalena
    19 lutego 2022 / 11:41

    Sernik nie ma nic wspólnego z tym co jest w Charlotte, przepis jest bardzo nieprecyzyjny. Nie polecam!!!!

    • Marta
      Autor
      22 lutego 2022 / 12:19

      Nie umiem się ustosunkować odnośnie podobieństwa, przepis pochodzi z książki dziewczyn, które są właścicielkami Charlotte, więc przypuszczam, że podały ten, z którego same pieką 😉

  13. Ela
    22 lutego 2022 / 16:17

    Wygląda wspaniale! Czy jeśli nie mam jajek wielkości L (mam wielkość M) to dodać o 1 jajko więcej? Czy przy takiej ilości cukru jaka podana jest w przepisie (cukier + czekolada i miód) – sernik nie jest zbyt słodki?

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2022 / 14:44

      Tak, przy mniejszym rozmiarze jedno jajko więcej będzie ok 🙂 Sernik jest słodki, można zmniejszyć liczbę cukru, choć to oczywiście kwestia względna 😉

  14. Emilia
    3 marca 2022 / 18:40

    Sernik smaczny bardziej jak sernik na zimno przez tą „inną” konsystencję, mi serce bliżej bije do pieczonych więc nadal numerem jeden jest twój sernik z mascarpone i białą czekoladą ale rozumiem zachwyty 🙂

    • Marta
      Autor
      4 marca 2022 / 18:24

      🙂 🙂 🙂

  15. Aga
    5 czerwca 2022 / 8:06

    Czy zamiast kąpieli wodnej można użyć funkcji pary w piekarniku? Obecnie producenci piekarników oferują 3 poziomy pary

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:40

      Tak 🙂

  16. Karolina
    4 sierpnia 2022 / 22:03

    Śmietanka 30% czy 36%?

    • Marta
      Autor
      9 sierpnia 2022 / 1:27

      Użyłam 30% 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
12 − 9 =