Site icon marta-gotuje.pl

Sernik z truskawkami i kruszonką

Sernik z truskawkami i kruszonką to idealny pomysł na zakończenie truskawkowego sezonu (nie wiem jak to możliwe i trudno mi się z tym pogodzić, ale niestety dobiega on już końca…) Na szczęście maliny i jagody również będą pasować, o klasycznej brzoskwiniowej wersji nie wspominając ; ) Polecam!


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto. Podzielić na dwie równe części, pierwszą z nich wylepić boki (ok. 2 cm) i dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć do lodówki.

Składniki na masę serową:

Dodatkowo:

Twaróg zmielić lub dokładnie rozdrobnić mikserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Przelać na schłodzony w lodówce spód ciasta. Na wierzch dodać truskawki pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszane z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część ciasta zetrzeć na dużych oczkach tarki tworząc kruszonkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


 


 


 


Inspiracja





Exit mobile version