Site icon marta-gotuje.pl

Słodkie bułeczki drożdżowe

Niestety często brakuje u nas w domu pieczywa ; ) Pomimo, iż wiele się słyszy, że chleb, a tym bardziej bułki są niezdrowe (zwłaszcza te pszenne ; p ), nie wyobrażam sobie śniadania bez nich! ; ) Całe szczęście, że przeważnie w niedzielny wieczór, gdzie o pieczywo jest trudno, pozostaje mi możliwość domowych wypieków. Bułeczki zachęciły mnie ze względu na swój słodki posmak i kruszankę! Jeśli tylko lubicie chałkę, na pewno również one Wam posmakują.


Składniki:

Mąkę przesiać, dodać cukier. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem odrobiny cukru i masła. Jajko rozbełtać i połączyć z resztą składników. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Jeśli korzystacie z maszyny do wypieku chleba, wszystkie składniki włożyć do formy i wybrać program do wyrabiania ciasta.

Z gotowego ciasta formować małe kulki i układać na blasze, posypując kruszanką. Piec w temp. 190 C przez ok. 25 min.

Smacznego : )

Exit mobile version