Site icon marta-gotuje.pl

Szarlotka


Zachęcona udanymi eksperymentami z kruchym ciastem postawiłam tym razem na szarlotkę. Wyszła przepyszna, najlepsza jaką do tej pory jedliśmy, do tego ten wspaniały zapach, który ogarnął cały dom! : ) Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno i idealnie łączy się z lodami waniliowymi…

Składniki na kruche ciasto:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawinięte w folie wkładamy do lodówki, najlepiej na minimum godzinę.

Składniki na nadzienie:

Jabłka kroimy w kosteczkę  i przekładamy na patelnię lub do dużego garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier brązowy i waniliowy, sok z cytryny, dżem i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-45 min, od czasu do czasu mieszając.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta i przekładamy do (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy na tartę. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy paski, potrzebne do ułożenia kratki. Nadzienie równomiernie rozprowadzamy do przygotowanej formy z ciastem. Na wierzch układamy paski ciasta.

Piec ok. 60 minut, w temp.180 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )

Exit mobile version