Szarpana wieprzowina, czyli amerykański pulled pork to rodzaj długo pieczonego mięsa w niskiej temperaturze. Jego przygotowanie jest przez to dość rozciągnięte w czasie, ale w efekcie otrzymujemy rozpływające się w ustach, aromatyczne danie. Nie zawsze możemy sobie jednak pozwolić na długie marynowanie, a potem całonocne pieczenie i wtedy warto wypróbować jeden z nowych produktów Krakus – łopatkę wieprzową przygotowaną metodą sous vide. Wystarczy ją podgrzać 30 minut w piekarniku a otrzymujemy soczyste, wyraziste mięso. W połączeniu z sosem barbecue, bekonem i warzywami danie nabiera wielowymiarowego smaku i całość na pewno pysznie Was zaskoczy. Polecam!!!
- łopatka wieprzowa Krakus
- 4 bułki
- 4 liście sałaty masłowej
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- 100 g surowego bekonu
- prażona cebula
Łopatkę wyjąć z opakowania i piec 30 minut w piekarniku (szczegółowa instrukcja na opakowaniu), a następnie przy pomocy widelca rozdzielić ją – poszarpać na cienkie paski. Bułki przekroić na dwie części, usunąć miąższ, podgrzać w piekarniku. Dolną część posmarować cienką warstwą sosu BBQ, wyłożyć plaster sałaty, szarpaną wieprzowinę, kolejną warstwę sosu, plastry czerwonej cebuli i pomidora. Bekon pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na suchej patelni do czasu aż będzie chrupiący. Wymieszać z prażoną cebulą i posypać na warzywa. Przykryć drugą częścią bułki. Podawać od razu.
Składniki na sos barbecue:
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżki chili
- sól, pieprz
Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać pomidory z puszki i gotować przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać musztardę, miód, ocet, cukier, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wymieszać, gotować kolejne kilka minut, często mieszając. Na koniec całość zmiksować blenderem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z Krakus