Kontakt

blog kulinarny

Szarpana wieprzowina z bekonem, warzywami i sosem BBQ

Szarpana wieprzowina, czyli amerykański pulled pork to rodzaj długo pieczonego mięsa w niskiej temperaturze. Jego przygotowanie jest przez to dość rozciągnięte w czasie, ale w efekcie otrzymujemy rozpływające się w ustach, aromatyczne danie. Nie zawsze możemy sobie jednak pozwolić na długie marynowanie, a potem całonocne pieczenie i wtedy warto wypróbować jeden z nowych produktów Krakus – łopatkę wieprzową przygotowaną metodą sous vide. Wystarczy ją podgrzać 30 minut w piekarniku a otrzymujemy soczyste, wyraziste mięso. W połączeniu z sosem barbecue, bekonem i warzywami danie nabiera wielowymiarowego smaku i całość na pewno pysznie Was zaskoczy. Polecam!!! 


pulled pork szarpana wieprzowina

Składniki

  • łopatka wieprzowa Krakus
  • 4 bułki
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 100 g surowego bekonu
  • prażona cebula

Łopatkę wyjąć z opakowania i piec 30 minut w piekarniku (szczegółowa instrukcja na opakowaniu), a następnie przy pomocy widelca rozdzielić ją – poszarpać na cienkie paski. Bułki przekroić na dwie części, usunąć miąższ, podgrzać w piekarniku. Dolną część posmarować cienką warstwą sosu BBQ, wyłożyć plaster sałaty, szarpaną wieprzowinę, kolejną warstwę sosu, plastry czerwonej cebuli i pomidora. Bekon pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na suchej patelni do czasu aż będzie chrupiący. Wymieszać z prażoną cebulą i posypać na warzywa. Przykryć drugą częścią bułki. Podawać od razu.

Składniki na sos barbecue:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżki chili
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Dodać pomidory z puszki i gotować przez ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Dodać musztardę, miód, ocet, cukier, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wymieszać, gotować kolejne kilka minut, często mieszając. Na koniec całość zmiksować blenderem.

Smacznego!


sos barbecue przepis
 


wolno pieczona wieprzowina

szarpana wieprzowina przepis
 


rwana wieprzowina przepis
 


jak zrobić sos bbq
 


Pulled pork długo pieczona szarpana wieprzowina przepis
 

*Wpis powstał przy współpracy z Krakus



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 17 listopada, 2016
Kategorie: Dania obiadowe, Konkursy, akcje, eventy, Wieprzowina

28 komentarzy

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  1. Mięsożerca

    Ideał :))))

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Majka

    Takie domowe fast foody to ja lubię 😋 Najbardziej te od za A do Z samodzielnie wykonane 😉 Dzieciaki się zajadają a ja dokładnie wiem co im przemycam☺

    1. Marta

      Dokładnie tak! 😀 podwójna wygrana 🙂

  3. Karo

    Pycha muszę zrobić 🙂

    1. Marta

      Koniecznie 🙂

  4. Lena

    Uwielbiam takie dania 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Milena

    Przepysznie wyglada 🙂 jadłam juz gąskę z pieca i pycha była 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że tym razem też się skusisz 🙂

  6. wspaniałe kanapki 🙂 czasami robię coś podobnego 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, trudno się im oprzeć 🙂

  7. Ula

    Uwielbiam takie kanapki 🙂 i da się łatwo do pracy zabrać 🙂

    1. Marta

      O tak! pysznie i pożywnie także poza domem 🙂

  8. Karol

    Dużo dobrego w jednej małej kanapeczce 😀

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  9. Julia

    Jest pyszna też jadłam ale nie w takiej formie 😀 chętnie zgapię 🙂

    1. Marta

      Będzie mi bardzo miło 🙂 daj znać jak smakowało 😀

  10. Qinia

    Nie ma to jak porządna kanapka w domu wiemy co jemy a i smak lepszy od kupnych 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie tak 🙂

  11. anka

    idealna opcja dla mnie. pulled pork uwielbiam ale nie ma szans zebym sama zrobila normalna opcje…

    1. Marta

      Polecam gorąco, pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 + 13 =


Top