Site icon marta-gotuje.pl

Sztuka mięsa z sosem chrzanowym

Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to przepis, który znalazłam w książce Ewy Wachowicz – Ulubione. Do tej pory rzadko przygotowywałam dania z wołowiny, (nie licząc steków, które należą do ulubionych mojego męża ; ) bo zawsze wydawała mi się trudna w obróbce. To danie jest nie tylko bardzo proste do przygotowania, ale także pyszne i od razu skojarzyło mi się z tradycyjnymi daniami, które miałam okazję jadać u babci ; ) Polecam!!!



Składniki (dla 4 osób):

  • 1 i 1/2 wołowiny (np. wołowina extra, krzyżowa, szponder)
  • 4 szklanki wrzątku
  • włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, seler, por)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól

Wołowinę umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane mięso podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej brytfannie (bez dodatku tłuszczu). Zalać wrzątkiem, dodać włoszczyznę, cebulę – przekrojoną na pół i podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem oraz solą. Gotować do miękkości – około 2 godzin.

Składniki na sos chrzanowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wywaru wołowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki chrzanu ze słoika
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Masło roztopić, dodać mąkę i wymieszać.  Do zasmażki dodać wywar spod wołowiny i śmietanę. Gotować przez krótką chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoika. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą.

Składniki na ziemniaczane puree:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki

Ziemniaki ugotować, rozgnieść, dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać.

Smacznego : )



Exit mobile version